fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd početka epidemije bez posla ostalo 13,77 hiljada ljudi

Od početka epidemije bez posla ostalo 13,77 hiljada ljudi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) 15. novembra bilo je skoro 14 hiljada osoba koje su ostale bez posla od početka epidemije koronavirusa do danas, saopštio je vršilac dužnosti direktora te institucije, Goran Folić.

On je u emisji Link na Radiju Crne Gore rekao da se na ZZZ od početka pandemije koronavirusa mjesečno prijavljuje otprilike pet puta više ili nekoliko hiljada nezaposlenih više, nego što je u tom mjesecu radnika dobilo otkaz ili im je iz nekog drugog razloga prestao radni odnos.

“Od početka pandemije mjesečni prosjek prijavljenih na evidenciji bio je oko 3,4 hiljade i poređenja radi, mjesečni prosjek u 2019. bio je 2,3 hiljade. Zvaničan podatak je da je broj nezaposlenih na početku pandemije iznosio 35,47 hiljada, a registrovana stopa nezaposlenih 15,9 odsto”, rekao je Folić.

Povećanje broja nezaposlenih na početku pandemije, kako je rekao, do 15. novembra je 20,44 hiljade osoba, a povećanje registrovane stope nezaposlenih od početka pandemije do 15. novembra je 8,81 odsto, prenosi portal RTCG.

“Na evidenciji nezaposlenih ZZZ 15. novembra nalazi se 13,77 hiljada osoba kojima je u periodu od početka pandemije do danas prestao radni odnos. Na osnovu povećanja prijavljenih najviše je uticala pandemija i njene posljedice, odnosno možemo reći da se među prijavljenim, u preko 40 odsto slučajeva, nalaze oni kojima je u posmatranom periodu prestao radni odnos”, rekao je Folić.

On je saopštio i da je 15. novembra bilo 55,91 hiljada nezaposlenih, dok je registrovana stopa nezaposlenih na isti dan bila 24,1 odsto.

U istom periodu prošle godine nezaposlenih je bilo 45,88 hiljada, dok je registrovana stopa nezaposlenih bila 19,07 odsto.

“Istovremeno, 15. novembra 2019. godine broj nezaposlenih bio je 37,47 hiljada, a registrovana stopa nezaposlenih bila je 16,15 odsto”, saopštio je Folić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije