fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčuvanje ekonomskog poretka i socijalnog mira biće imperativ

Očuvanje ekonomskog poretka i socijalnog mira biće imperativ

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Period nakon krize izazvane koronavirusom biće izazovan za sve, a očuvanje ekonomskog poretka, a samim tim i socijalnog mira, biće imperativ, saopštio je portparol Liberalne partije (LP), Ammar Borančić.

“Ukoliko dođe do poremećaja na tim poljima, postoji opasnost da bude ugrožena i demokratija i liberalni poredak u svim državama, dok će jačanje ekstremne desnice i populizma, koji su izgubili svoj značaj u Evropi, plašim se, ponovo izaći u prvi plan”, rekao je Borančić na online konferenciji liberala regiona i Evrope.

Iz LP je saopšteno da je LIBSEEN mreža liberala jugoistočne Evrope danas održala online konferenciju o liberalnim rješenjima krize usljed epidemije koronavirusom.

Diskusija je okupila predstavnike i lidere liberalnih partija iz regiona i partnere iz ALDE saveza liberala Evrope, ELF, FNF i partija liberala Evrope.

Borančić je, komentarišući stanje u Crnoj Gori, saopštio koliko su preventivne mjere, koje su uvedene i prije epidemije, bile efikasne, tako da danas Crna Gora u regionu ima najmanji broj oboljeljih i umrlih i odlično se nosi sa krizom.

On je istakao i značaj ekonomskih mjera kojim će država pokušati da amortizuje prvi udarac na privredu nakon krize i ublaži njene efekte kroz razne subvenije i olakšice.

Za Crnu Goru to je, kako je ocijenio, posebno važno, jer i kao druge mediteranske države, u velikoj mjeri njena privreda zavisi od turizma.

Učesnici su ocijenili važnim solidarnosti država Evrope u ovim teškim vremenima, zajedničko i kooridinisano ukidanje mjera i otvaranje država i ulogu liberala kao branitelja liberalnih i demokratskih vrijednosti u kontekstu sve većih ograničenja osnovnih sloboda građana i jačanja uloge države.

Oni su istakli i značajnu pomoć koju je Evropska unija (EU) opredijelila za države Balkana u borbi protiv krize i epidemije.

Najčitanije