fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOcjenjuju ekološku održivost mobilnih uređaja

Ocjenjuju ekološku održivost mobilnih uređaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vodećih pet evropskih mobilnih operatora, uključujući Deutsche Telekom u čijem sastavu posluje Crnogorski Telekom, pokrenuće novu metodologiju ocjenjivanja mobilnih telefona koja će potrošačima pomoći da prepoznaju ekološki održive uređaje, a proizvođače podstaći da smanje njihov uticaj na životnu sredinu.

Inicijativu za procjenu eko standarda Eco Rating zajednički su kreirali Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, koja posluje pod markama O2 i Movistar, zatim Telia Company i Vodafone, kako bi korisnicima pružili precizne informacije o uticaju proizvodnje, upotrebe, transporta i odlaganja mobilnih telefona na životnu sredinu.

„Ocjena održivosti omogućiće operatorima i njihovim korisnicima da podstaknu potražnju za ekološkim elektronskim uređajima“, navodi se u saopštenju.

Kroz Eco Rating inicijativu ocjenjivaće se uređaji 12 brendova mobilnih telefona, dok se procjena ostalih očekuje u budućnosti. Proizvođači koji su se od početka pridružili inicijativi su Bullitt Group – proizvođač CAT i Motorola robusnih telefona, Doro, HMD Global – proizvođač Nokia telefona, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi i ZTE.

„Mobilni operatori će od juna početi da uvode označavanja ekološke ocjene uređaja na svojim prodajnim mjestima u 24 zemlje Evrope u kojima posluju. Informacije o tome kako se dobija ocjena, kao i više o ovoj inicijativi, korisnici mogu pronaći na stranici www.ecoratingdevices.com“, precizira se u saopštenju.

Nakon detaljne procjene, svakom mobilnom uređaju biće dodijeljena Eco Rating ocjena od maksimalno 100 bodova, koja će signalizirati ekološke učinke uređaja tokom cijelog njegovog životnog ciklusa. Oznaka Eco Rating tako će istaći pet ključnih aspekata: trajnost, popravljivost, mogućnost recikliranja, klimatska učinkovitost i učinkovitost resursa.

Izvršni direktori pet mobilnih operatora, Tim Hottges iz Deutsche Telekoma, Stephane Richard iz Orange-a, Jose María Alvarez-Pallete iz Telefonice, Allison Kirkby iz Telia Company i Nick Read iz Vodafone Groupa, pozdravili su pokretanje inicijative za ekološku ocjenu uređaja.

„Stvaranje održive budućnosti naša je zajednička odgovornost, zbog čega vjerujemo da je pravo vrijeme za uvođenje usklađenog ocjenjivanja eko uticaja na nivou cijele industrije, koje će poboljšati transparentnost i pomoći u podizanju svijesti o uticaju uređaja na okolinu“, kazali su izvršni direktori pet mobilnih operatora.

Oni su naveli da se raduju što će u budućnosti primiti još proizvođača i telekomunikacionih operatora u Eco Rating inicijativu, i nadaju se da će inspirisati cijelu industriju da ubrza svoj prelaz na cirkularni model kada je riječ o mobilnim telefonima.

Iz Telekoma je saopšteno da, koristeći informacije koje pružaju proizvođači uređaja, Eco Rating procjena primjenjuje konzistentnu metodologiju ocjenjivanja jednako i objektivno na 19 različitih kriterijuma, što rezultira jedinstvenim rezultatom za svaki uređaj.

Uz to, Eco Rating daje smjernice u pet ključnih kategorija, odnosno trajnost, popravljivost, mogućnost recikliranja, klimatska i učinkovitost resursa.

“Trajnost se odnosi na robusnost uređaja, vijek trajanja baterije i period garancije za uređaj i njegove dijelove, a popravljivost procjenjuje lakoću s kojom se uređaj može popraviti, uključujući i aktivnosti koje bi mogle povećati vijek trajanja proizvoda poboljšavanjem njegove popravljivosti, mogućnosti ponovne upotrebe i nadogradnje. Veća ocjena pokazuje u kojoj su mjeri podržani ti aspekti”, precizira se u saopštenju.

Mogućnost recikliranja pokazuje koliko se komponente uređaja mogu oporaviti i rastaviti, i koliko se uspješno materijali mogu reciklirati, dok klimatska učinkovitost ocjenjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte tokom cijelog životnog ciklusa uređaja. Što je ovaj rezultat bolji, to je uticaj uređaja na klimu manji.

“Učinkovitost resursa procjenjuje uticaj prouzrokovan količinom sirovina potrebnih za izradu uređaja, na primjer zlato za proizvodnju elektronskih komponenti. Što je ova ocjena bolja, to je manji uticaj na dostupnost sirovina”, dodaje se u saopštenju.

Eco Rating metodologija zasnovana je na industrijskom znanju i najboljim praksama u toj oblasti. Razvijena je uz tehničku podršku i superviziju javne agencije specijalizovana za ekonomski razvoj, održivost i životnu sredinu IHOBE, uz saradnju proizvođača uređaja, koristeći najnovije standarde i smjernice Evropske unije, ITU-T, ETSI i ISO s novim parametrima uvedenim tamo gdje je to prikladno.

Najčitanije

Pejović i Dabović na SP u krosu

Podgorica, (MINA) - Beograd će u subotu biti domaćin 45. Svjetskog prvenstva u krosu,...