fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju uspješniju zimsku sezonu

Očekuju uspješniju zimsku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ovogodišnja zimska sezona trebalo bi da bude uspješnija od prošlogodišnjih, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da se očekuje rast turističkog prometa i veći prihodi.

“Potencijali i brojne aktivnosti na pripremi ovogodišnje zimske turističke sezone upućiuju na zaključak da će efektivni pokazatelji ove sezone biti uspješniji od prošlogodišnjih”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Crna Gora, kako su naveli, nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već i destinacija koja ima što da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima i postaje turistička destinacija sa velikim potencijalima u ski rizortima i zimskim centirma.

“Turistički poslenici iz sjevernog regiona, ističu da imaju veliki broj potpisanih ugovora sa zapadnoevropskim zemljama. Konkretno, riječ je o Njemcima i Francuzima kojih je svake godine sve više, kao i Poljaka, zahvaljujući uspostavljanju avio linije sa tom zemljom”, rekli su iz PKCG.

Oni su dodali da su intezivne aktivnosti pratile promociju zimskog turističkog proizvoda Crne Gore, fokusirajući se na zapadnoevropska i regionalna tržišta, a posebno novogodišnje pakete koji su konkurentni i obuhvataju ne samo provod na gradskim trgovima već i u hotelima.

Skijališka sezona je na vrijeme otvorena, a u sezoni će biti aktivno šest skijališta – Savin kuk i Javorovača na Durmitoru, Kolašin 1450 i Kolašin 1600, Vučje u Nikšiću i Hajla u Rožajama.

Ono što je aktuelno je povećanje dužine skijaških staza i izgradnja novih ski liftova.

“Savremeni turista prevazišao je klasičan odmor, želi da doživi nešto novo, zanima ga kulturno nasljeđe, zbližavanje sa lokalnim stanovništvom i da posjećuje divlje netaknute predjele koje Crna Gora ima. U tom smislu nacionalni parkovi predstavljaju nešto što našu destinaciju čini konkuretnom”, smatraju u PKCG.

Prednost Crne Gore je, kako tvrde u PKCG, raznovrsna ponuda na malom prostoru, sigurna i bezbjedna destinacija bliska regionalnom emitivnom tržištu, mogućnost razvoja ski staza i novi oblici zimskih sportova.

“Privrednici očekuju da će zimska sezona biti uspješna ukoliko vremenski uslovi budu povoljni. S obzirom na odnos cijene i kvaliteta, ponuda crnogorskih zimskih centara je regionalno konkurentna, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana”, saopštili su iz PKCG.

U ovogodišnjoj zimskoj sezoni, su pripremljene nove ponude sa naglaskom na aktivni odmor.

“Na našim planinama može se razviti 15 turstičkih programa, među kojima su nordijsko skijanje, noćne ture na krpljama, rafting, džip safari, ture za motorne sank i izleti. Naša skijališta su cjenovno veoma konkurentna s obzirom na kvalitet koji pružaju”, dodali su iz PKCG.

Tokom prethodne dvije godine, kako su podsjetili, otvoreni su hoteli na sjeveru u Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Šavniku, Žabljaku i Plavu, dok se drugi pripremaju za rekonstrukciju.

U toku je realizacija značajnih infrastrukturnih ulaganja na prostoru Bjelasice i Komova, posebno razvoj tri skijališta i to Kolašin 1600, Žarski u Mojkovcu i Cmiljača u Bijelom Polju.

U PKCG msatraju da je važno umanjiti uticaj vremenskih prilika na turističku ponudu, odnosno da nadležne lokalne i državne službe redovno održavaju puteve koji vode ka zimskim centrima, kao i obezbijediti vještačko osnežavanje kako bi skijaška sezona trajala četiri ili pet mjeseci.

“Time bi se privukli novi investitori u hotelske kapacitete na sjeveru i doprinijelo produženju sezone”, rekli su iz PKCG.

Iz PKCG su saopštili da Crna Gora značajno unaprjeđuje svoju zimsku turističku ponudu i da će moći da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca kao cjelogodišnja turistička destinacija, posebno izgradnjom ski centra Kolašin 1600 i ostalih ski centara čija je realizacija u toku, kao i prioritetne dionice auto-puta.

„Povezivanjem skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450 dobiće se 45 kilometara skijaških staza sa tendencijom daljeg širenja. Ukupna vrijednost investicija koje su planirane u naredne četiri godine za razvoj skijališta je oko 140 miliona EUR“, precizirali su iz PKCG.

Turistička privreda smatra da je za prevazilaženje uočenih nedostataka neophodno pojačati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, koja je i dalje je prisutna u skoro svim segmentima turističke djelatnosti.

“Ovo je pojava koja ima negativne efekte, kako po javne finansije i fiskalnu stabilnost, tako i po poslovni ambijent i konkurentnost i održivost realnog sektora u Crnoj Gori, jer djeluje kao nelojalna konkurencija preduzećima koja uredno izmiruju svoje obaveze”, dodali su iz PKCG.

U PKCG smatraju i da buka na otvorenom, u blizini smještajnih kapaciteta, predstavlja konstantan problem, limitirajući faktor razvoja crnogorskog turizma i rizik za zdravlje.

“Suzbijanje buke je jedan od prioriteta djelovanja, kako u ovoj, tako i u pripremi narednih turističkih sezona“, zaključili su iz PKCG.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...