fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju smanjenje učešća izdvajanja za hranu u ukupnoj potrošnji

Očekuju smanjenje učešća izdvajanja za hranu u ukupnoj potrošnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za očekivati je da će se smanjiti učešće izdvajanja za hranu u ukupnoj potrošnji domaćinstava povećanjem raspoloživih sredstava, po osnovu rasta zaposlenosti i zarada, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je kazao da će rast potrošnje domaćinstava u narednom periodu, pored povećanja broja zaposlenih i minimalne zarade, biti podstaknut rastom zarada u prosvjeti i zdravstvu, ukidanjem kriznog poreza na plate.

“Ta povećanja će direktno uticati na povećanje raspoloživih sredstava za potrošnju domaćinstava”, rekao je Radunović u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF), Vere Bulatović.

Ona je pitala kakav odnos imaju Vlada i Ministarstvo finansija prema građanima kad su izdvajanja za hranu i piće 24 odsto, duplo više nego u zemljama EU.

Radunović je kazao da u strukturi lične potrošnje, prema posljednjim podacima za 2017. godinu, hrana i bezalkoholna pića iznose 33,2 odsto, stanovanje, voda i struja 13,2 odsto i transport 11,6 odsto.

“Izdvanja za hranu cijene najvažnijih prehrambenih proizvoda su ispod prosjeka EU, pa je cijena hljeba na nivou od 74 odsto EU prosjeka, a mesa 62 odsto”, precizirao je Radunović.

On je kazao da uporedni pokazatelji o potrošnji domaćinstava u EU iz 2015. godine, pokazuju da je najveće prosječno izdvajanje za domaćinstva u EU za troškove stanovanja 24,7 odsto, a za hranu i bezalkoholna pića 11 odsto, ali uz velike razlike po zemljama od stepena razvijenosti.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...