fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju se rekordni prihodi od turizma

Očekuju se rekordni prihodi od turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ova godina će biti rekordna kada je riječ o prihodima od turizma, što je značajan potencijal koji bi trebalo uložiti u povećanje kvaliteta turističke ponude, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

„To je značajan potencijal koji mora biti uložen u povećanje kvaliteta turističke ponude, razvoj proizvoda i promociju“, rekla je Radak Kukavičić na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), održanoj u Ski centru Kolašin 1600.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da u tom resoru mogu biti zadovoljni rezultatima ostvarenim tokom turističke sezone.

„Prvi put smo u sedam mjeseci imali sedam miliona noćenja. Samo u avgustu su crnogorski hoteli prvi put u istoriji ostvarili preko milion noćenja, tačnije 1,05 miliona. Najbolji rezultat smo postigli i što se tiče broja gostiju u avgustu, kojih je bilo 220 hiljada“, naveo je Davidović.

U ovoj godini su otvorena 44 nova hotela sa 3,6 hiljada kreveta, a prihodi od stranih turista su iznosili 532 miliona EUR ili četiri odsto više nego u uporednom periodu.

„Raduje rast broja dolazaka turista iz Njemačke, 114 odsto, te dvocifren procenat rasta gostiju iz Velike Britanije, Italije, Francuske i skandinavskih zemalja. Rekordne rezultate ostvaruju aerodromi i Montenegro Airllines“, saopštio je Davidović.

On je dodao da nezvanični podaci govore o rastu broja turista u septembru i oktobru od oko 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

„Turizam bilježi dinamičan rast koji postavlja pred nas izazove, kao što je raspoloživost kadra. Deficit radne snage je izazov kojim se moramo u kontinuitetu baviti, ako želimo da ostvarimo cilj – cjelogodišnju sezonu“, kazao je Davidović.

On smatra da će sljedeća godina biti izazovna, s obzirom na moguću recesiju u Njemačkoj, kao i jačanje konkurentnih destinacija u Grčkoj, Turskoj i Sjevernoj Africi.

„Moramo da vidimo kako da produžimo sezonu. Ne vidim razlog zašto u februaru ne bismo mogli da ostvarimo makar pet odsto avgustovskih rezultata. Rast kvaliteta mora biti ispred rasta cijena“, poručio je Davidović.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović kazao je da bi jedan od načina ublažavanja problema deficita kadra bilo zapošljavanje preko studentske zadruge, uvođenje statusa stalnih sezonskih radnika po ugledu na druge turstičke destinacije, te rast zarada, čemu bi prethodilo smanjenje doprinosa koje poslodavac plaća.

Predstavnik Morskog dobra, Rajko Malović, smatra da je potrebno povećati komunalni red, prije svega intenzivnim aktivnostima inspekcijskih organa.

On je naveo da je Morsko dobro ostvarilo 8,4 miliona EUR prihoda i kroz javno privatno partnerstvo učestvovalo u gradnji 30 novih kupališta, dodajući da Crnoj Gori nedostaje još 40 hiljada kupališnih mjesta.

Predstavnik Lipske pećine Tomo Knežević rekao je da bi deficit radne snage trebalo rješavati uvođenjem većeg broja dana obavezne prakse crnogorskih studenata u turizmu.

Turistički poslenici očekuju da će se u predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni ostvariti još bolji rezultati, imajući u vidu da je tokom prošlogodišnje ostvaren rast broja turista od 33,37 odsto i realizovanih noćenja 15,83 odsto.

Na sastanku je poručeno da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTO, u saradnji sa lokalnim samoupravama i turističkom privredom intenzivirati promociju Crne Gore na regionalnom i evropskim emitivnim tržištima, posebno na onim sa kojima postoji dobra avio povezanost.

Turistički poslenici su dali predloge kako bi se obavile kvalitetnije pripreme turističke sezone, među kojima je i sagledavanje mogućnosti produženja zimskog raspusta na februar i održavanja škole u prirodi u zimskim centrima uz obavezno učenje skijanja.

Potrebno je, kako su kazali, omogućiti nesmetano napajanje električnom energijom zimskih centara, posebno skijališta, kao i kontinuitet održavanja i čišćenja putne infrastrukture i parkinga u zimskim centrima, ali i precizirati ko održava putnu infrastrukturu do Nacionalnih parkova.

Oni su apelovali na lokalne samouprave da obezbjede veći broj parking mjesta u gradovima, posebno tokom vikenda ili praznika, ali i javni prevoz od grada do skijališta sa preciznim redom vožnje.

„Neophodno je blagovremeno precizirati datume otvaranja i zatvaranja zimske turističke sezone, izraditi plan manifestacija u zimskim centrima, kao i u primorskim gradovima, koje organizuju lokalne samouprave i turističke organizacije. Trebalo bi kontinuirano informasati turističku privredu o sajmovima koji se planiraju kad je u pitanju promocija zimske sezone“, smatraju turistički poslenici.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da je ove godine zimski raspust produžen na 26 dana, kao i da trošak biravka djece u školi u prirodi sa učenjem skijanja ne mogu podnijeti svi roditelji, zbog čega je potrebno naći način finansiranja.

Ona je dodala da je odlaganje ispitnih rokova dok traje sezona, u cilju rješavanja problema kadra, u nadležnosti fakulteta i da na to treba uticati prije donošenja kalendara studiranja.

Direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, kazao je da će u taj vid turističke infrastrukture do 2022. godine biti uloženo 140 miliona EUR, kao i da je predviđena gradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog.

On je dodao da će ove zime skijalište Kolašin 1600 ponuditi osam kilometara staza, skijališnicu i školu skijanja, restoran, a radiće se i zabavni park.

„Uz efekat koji će dati autoput, ovo područje će biti novi biser crnogorskog turizma“, rekao je Popović.

On je predložio da se turistička ponuda Kolašina obogati izgradnjom klizališta i apelovao da se porez na dodatu vrijednost (PDV) na žičare spusti na sedam odsto jer su dio javnog prevoza.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...