fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju pozitivan ishod

Očekuju pozitivan ishod

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) očekuje pozitivan ishod po pitanju inicijative za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG, Filip Lazović, smatra da će Ustavni sud ocijeniti da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u nesaglasju sa Ustavom odnosno njegovim članom 59, koji jamči slobodu preduzetništva.

„Još ne znamo kada će Ustavni sud da odlučuje po toj inicijativi, jer imaju neka sudska ograničenja u kom roku bi oni trebalo da odlučuju. Ali očekujemo pozitivan ishod po nas, a i po crnogorsku privredu i ekonomiju, što mislim da je to mnogo bitnije“, rekao je Lazović agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je UPCG u proteklih pola godine istupila jasno kada je u pitanju izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini odnosno član 35a kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

„Problematizovali smo jednu takvu odluku iz više razloga. Ono što se nametnulo kao prvo je Ustav Crne Gore, odnosno član 59 koji jamči slobodu preduzetništva koja se na ovaj način, makar mi smatramo, negdje krši“, rekao je Lazović.

Takođe, kako je naveo, razmišljali su i o velikim i malim odnosno onim posljedicama koje takav zakon može da ima po poslovanje preduzeća iz sektora trgovine.

„Negdje se u javnosti pričalo o velikima što apsolutno stoji, a zaboravili smo strukturu crnogorske ekonomije koja se preko 98 odsto sastoji od malih i srednjih preduzeća. Dakle, kako će to djelovati na njih i na preduzeća koja imaju jednog zaposlenog, a rade u sektoru trgovine“, kazao je Lazović.

U Uniji su, kako je naveo, problematizovali uticaj zakona na kompanije iz sektora trgovine koji posluju na primorju ili sjeveru za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno da li se može dozvoliti da se brani rad i velikima i malima.

„Protiv smo ovakvog rješenja jer se i Zakonom o unutrašnjoj trgovini regulišu neke stvari koje zaista treba i jesu regulisane sistemskim zakonom koji reguliše radne odnose, odnosno Zakonom o radu. Dakle u ovom trenutku, i prije stupanja ove norme, svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan“, rekao je Lazović.

To su, kako je dodao, razlozi zbog kojih su zauzeli takav stav i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Član Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja počinje da se primjenjuje 20. oktobra.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...