fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju oko devet miliona EUR po osnovu boravišne takse

Očekuju oko devet miliona EUR po osnovu boravišne takse

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma procijenilo je da će u ovoj godini po osnovu boravišne takse biti naplaćeno više od devet miliona EUR, što je oko 40 odsto više u odnosu na 2017. kada je naplaćeno 6,8 miliona EUR.

Državni sekretar Ministarstva, Damir Davidović, kazao je Vijestima da je boravišna taksa u ovom trenutku naplaćena u iznosu većem za 1,12 miliona EUR u odnosu na prošlu godinu ili preko 20 odsto više.

“To je podatak koji potvrđuje da se snažno ušlo u sivu zonu u proteklom periodu, jer iznos koji će ukupno biti naplaćen ove godine od preko devet miliona EUR će biti oko 40 odsto veći nego prije dvije godine”, rekao je Davidović.

On je naveo da će povećana svijest, snažnija koordinacija, preuzimanje odgovornosti i kontinuiran rad, dati još bolje rezultate u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o sektoru turizma siva zona postoji u neregistrovanom pružanju usluga smještaja, što povlači u najvećem broju slučajeva i neregistrovanje gostiju, pružanje agencijskih usluga bez adekvatnog odobrenja za rad, organizovanje izleta i pružanje usluga vodiča.

“Ono što je najznačajniji segment je pitanje neregistrovanog privatnog smještaja i neprijavljivanje gostiju, imajući u vidu da osim što se na taj način gube značajni prihodi budžeta na državnom i lokalnom nivou, to negativno utiče i na imidž destinacije i otežava standardizaciju pružanja ove vrste usluge”, rekao je Davidović.

On je dodao da je teško napraviti preciznu procjenu koliko se zbog prisustva sive ekonomije gubi novca u turizmu, te da je pretpostavka ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim državama gdje je turizam značajna privredna grana da je do 30 odsto ukupnih prihoda destinacije u sivoj zoni.

“Ono što je važno da se ne gubi samo novac, već se ugrožava ukupna percepcija destinacije i njen imidž kao sređenog i bezbjednog mjesta za odmor”, smatra Davidović.

Najčitanije