fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju da parlament razmatra Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Očekuju da parlament razmatra Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) očekuje da se njihov Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama već na prvoj narednoj sjednici Skupštine nađe u proceduri, jer su sve stranke u parlamentu iskazale želju da se akcize smanje.

Šef medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da ta partija već nekoliko godina u skupštinskoj proceduri ima predloženi zakon kojim bi se akcize na gorivo smanjile 15 odsto, čime bi se, kako tvrdi, značajno snizila cijena goriva na crnogorskim pumpama.

„Danas je akciza na benzin čak 54 centa, pa sve da litar goriva košta jedan cent, na pumpi bi, zajedno sa porezom na dodatu vijednost (PDV), bilo 66 centi“, rekao je Stanić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, toliki zahvat države je nerazuman i ekonomski neracionalan, jer dovodi do pojave sivog tržišta, pogotovo ukoliko se uzme da je u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH) gorivo jeftinije i po 20 centi, kao i da su cijene niže u skoro svim zemljama regije, ali i mnogim Evropske unije (EU).

„Tako je danas litar beznina 1,43 EUR u Crnoj Gori, dok je u Austriji 1,31 EUR, a u Luksemburgu 1,37 EUR. U Austriji je plata 2,32 hiljade EUR, a Luksemburg je zemlja sa najvećim platama u EU“, poručio je Stanić.

On je rekao da predloženi akt ima za cilj rasterećenje privrede i građana i smanjenje izdataka po tom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta.

Stanić je podsjetio da je predloženi zakon prethodna vlast odbila čak osam puta, a sadašnja skupštinska većina dva puta.

„Mislimo da je pravo vrijeme da se izdignemo iznad dnevno-političkih prepucavanja oko, za životni standard građana, manje bitnih stvari“, saopštio je Stanić.

Potpredsjednik SDP-a, Budimir Mugoša, kazao je da poljoprivrednici, da bi proizveli hranu za jedno grlo, potroše 300 EUR pogonskog goriva, od kojeg država na ime akciza i poreza uzme 200 EUR, a premije po grlu su 75 EUR.

„Time dolazimo da računice da država više uzima od poljoprivrednika, nego što im daje“, tvrdi Mugoša.

On je naveo da zemlje u okruženju, kao na primjer Srbija, plaćaju 55 centi po litru, dok je u Hrvatskoj takozvani “plavi dizel” od 50 centi.

„Oslobađanje ili ukidanje akciza na pogonsko gorivo bio je jedan od osnovnih zahtjeva sa protesta proizvođača mlijeka ispred Skupštine, a biće i na narednim protestima poljoprivrednih proizvođača“, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije