fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju 2,5 miliona turista

Očekuju 2,5 miliona turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Ministarstvu održivog razvoja i turizma očekuju da će Crnu Goru ove godine posjetiti do 2,5 miliona turista, koji će ostvariti više od 14 miliona noćenja.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, kazao je da su za prvih šest mjeseci zabilježili 144,29 hiljada turista više i 506,54 hiljade noćenja više nego u prvoj polovini prošle godine u kolektivnom i privatnom smještaju.

“Imajući u vidu da se u prvih šest mjeseci ostvari manje od 30 odsto ukupnog turističkog prometa na nivou godine za očekivatije da ove godine evidentiramo do 2,5 miliona turista i više od 14 miliona noćenja”, rekao je Davidović Pobjedi.

Govoreći o turističkoj sezoni imao je, kako je rekao, prilike da čuje komentare da je gostiju manje, da je privatni smještaj podbacio, ali zvanični podaci govore drugačije.

Oni, kako je rekao Davidović, govore da nije bilo čak pada gostiju ni u maju kada su vremenske prilike bile nepovoljne.

“Ono što mi analiziramo u Ministarstvu su podaci i oni ne govore da je sezona loša. Šta više govore o tome da će ovo da bude još jedna rekordna turistička godina, što baziramo na činjenicama”, kazao je Davidović.

Što se tiče prihoda, Davidović je, na osnovu statistike i do sada obrađenih podataka, uvjeren da će se ove godine sigurno ostvariti do 1,15 milijardi prihoda, što je više nego prošle godine.

On je dodao i da su najave za postsezonu dobre.

“Imao sam kontakte sa najvećim hotelijerima i po svim najavama koje oni imaju septembar je jako dobar, najave za oktobar su jako dobre, pa očekujemo da će i tu biti pozitivini rezultati”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, prihodi od boravišne takse, koji su naplaćeni zaključno sa 28. avgustom, iznose 6,79 miliona EUR, što predstavlja povećanje od 20,67 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Da taj podatak stavimo u kontekst to je gotovo isti iznos koji je naplaćen čitave 2017. godine”, precizirao je Davidović.

Danas u Crnoj Gori posluje 453 hotela sa ukupno 43,64 hiljade kreveta. Ove godine otvoreno je i kategorisano 38 novih hotela sa tri hiljade kreveta.

Davidović je, govoreći o zimskoj sezoni, rekao da ona počinje sve ranije.

Najave su da će ove godine biti 15. decembra, ako ne i ranije.

“Fokusiramo se na našu promociju da ohrabrimo turiste da mogu da dođu ranije. Sve zavisi od vremenskih prilika i ako sve bude u redu mislimo da ćemo otvoriti 15. decembra. Razgovaramo sa lokalnim samoupravama na sjeveru oko određenih manifestacija, motivisanja ljudi. Tu imamo ozbiljnih očekivanja i očekujemo dobre rezultate”, kazao je Davidović.

Davidović je rekao da što se tiče sjevera nedostaje kapaciteta i da očekuju da Aman počne da radi na jesen hotel na Žabljaku.

“Potpisan je ugovor za još jedan hotel za kasarnu Mediteran gdje bi trebao da bude hotel sa pet zvjezdica, tako da ćemo u naredne dvije godine dobiti prva dva hotela sa pet zvjezdica na Žabljaku”, zaključio je Davidović.

Najčitanije