fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju 16 miliona kilograma vinskog grožđa

Očekuju 16 miliona kilograma vinskog grožđa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Berba vodeće sorte vranac u Plantažama počela je u ponedjeljak i planirano je da traje do polovine oktobra, saopštili su predstavnici te kompanije i dodali da očekuju 16 miliona kilograma vinskog grožđa.

Direktor sektora vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama, Željko Brnović, kazao je da, ukoliko im vremenske prilike dozvole, očekuju da će u ovogodišnjoj berbi ubrati 16 miliona kilograma vinskog grožđa i njihovim vinskim podrumima obezbijediti dobru sirovinu po svim kategorijama kvaliteta, iz plana koji je definisan početkom sezone.

“Ostvarenjem projektovanog plana, ovogodišnja berba će biti bolja od prošlogodišnje”, kazao je Brnović Pobjedi.

Ovogodišnja berba vinskog grožđa u Plantažama počela je 12. avgusta berbom bijele sorte šardone.

Brnović je naveo da vinograd na Ćemovskom polju zauzima površinu od 2,31 hiljadu hektara, a vodeća sorta vinove loze vranac zauzima površinu od 1,18 hiljada hektara.

“Do sada smo ubrali oko 3,5 miliona kolograma vinskog grožđa”, precizirao je Brnović.

Prema njegovim riječima, sve agrotehničke mjere u vinogradu na Ćemovskom polju odrađene su u zadatim agrorokovima i na vrijeme.

“Vremenski uslovi, naročito tokom jula i avgusta, nijesu bili naročito naklonjeni. Suša i veliki broj dana sa tropskim, ekstremno visokim, temperaturama u prethodnom periodu uslovili su usporene procese i kasnije sazrijevanje grožđa, odnosno kasniji početak berbe”, rekao je Brnović.

On je naveo da je obezbjeđivanje dovoljnog broja sezonske radne snage vodeći izazov sa kojim se Plantaže suočavaju, kako ove tako i prethodnih godina.

“Taj problem je i dalje aktuelan. Do sada je na berbi vinskog grožđa angažovano oko 300 sezonskih radnika, a trebaće nam još 100 do 150 kako bi završili posao berbe vinskog grožđa”, saopštio je Brnović.

On je dodao da kompanija Plantaže raspolaže sa pet kombajna koji mogu da uberu grožđe sa površine od oko 1,1 hiljadu hektara, dok se ostatak bere ručno u skladu sa kategorijama kvaliteta finalnog proizvoda.

Brnović je naveo da je berba stonog grožđa počela 22. jula i planirano je da traje do kraja septembra.

“Ovogodišnji plan iznosi 1,8 miliona kilograma, a do sada smo ubrali 930 hiljada kilograma stonog grožđa. Ovim segmentom proizvodnje smo, takođe, veoma zadovoljni, kako prinosom i kvalitetom tako i dosadašnjom realizacijom kao i ostvarenom prodajnom cijenom”, rekao je Brnović.

Brnović je podsjetio da je berba breskve i nektarine počela 31. maja i najavio da će se završiti u narednih desetak dana.

“Kada govorimo o ovom segmentu proizvodnje, možemo reći da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima. Prošle godine smo ubrali jedan milion kilograma breskve i nektarine, a ta količina je ove godine već ostvarena. Ovogodišnju berbu obilježiće odličan kvalitet ploda i realizacija na domaćem i tržištima regiona, kao i najbolja prodajna cijena u posljednjih deset godina”, rekao je Brnović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...