fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuje se dobit od 2,15 miliona EUR

Očekuje se dobit od 2,15 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) očekuje u ovoj godini dobit od 2,15 miliona EUR, što je oko 780 hiljada više u odnosu na prošlogodišnji plan kojim je projektovana dobit od 1,37 miliona EUR, navodi se u ovogodišnjem Finansijskom planu CBCG.

Prema planu, koji je parlamentu dostavljen radi upoznavanja, očekuje se prihod od 17,1 milion, dok su rashodi projektovani na 14,95 miliona.

Obje stavke su povećanje u odnosu na plan za prošlu godinu kada je prihodi projektovani na 15,92 miliona, a rashodi na 14,54 miliona, pišu Vijesti.

CBCG je finansijski plan za ovu godinu pripremila na osnovu izvršenja finansijskog plana za deset mjeseci prošle godine, projekcije očekivanih prosječnih stanja plasmana i depozita, predviđanja kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu u ovoj godini, očekivanog obima poslova platnog prometa i broja izvršenih transakcija, prihoda od kontrole banaka, od pretrage kreditnog registra, projekcije finansijskih rashoda, troškova zaposlenih, administrativnih, operativnih i drugih troškova poslovanja.

”S obzirom na specifičnosti nastavka poslovanja u vanrednim okolnostima izazvanih koronavirusom tokom ove godine i pored porasta procenta imunizacije ukupne populacije i preduzimanja brojnih mjera za ublažavanje negativnih efekata, u planirane veličine prihoda i rashoda su implementirani i dalje prisutni negativni uticaji pandemije”, objašnjeno je iz CBCG.

CBCG za razlog za uvećanje prihoda u ovoj u odnosu na prošlu godinu navodi u većem planiranom ostvarivanju prihoda od kamata na hartije od vrijednosti koje su projektovane na 3,082 miliona.

”Planiranje prihoda od kamata bazirano je na pretpostavkama da će nivo ukupnih međunarodnih rezervi, odnosno obim raspoloživih sredstava za investiranje, iznositi prosječno oko 1,075 milijardi i da će se navedena sredstva formirati iz kapitala, depozita Ministarstva finansija i računa klijenata”, navodi CBCG.

Prihodi od kamate na depozite nijesu planirani za ovu godinu. Od ostalih prihoda od poslovanja CBCG očekuje 13,9 miliona i u njima je najveća stavka prihod od naknada koji je projektovan na 13,046 miliona. Riječ je o naknadama za usluge platnog prometa, usluge od operacija sa gotovim novcem, za sprovođenje prinudne naplate, za kontrolu poslovanja banaka, kao i pretrage kreditnog registra.

Na rashodnoj strani najveće učešće imaju troškovi poslovanja koji su planirani na nivou od 12,08 miliona, što je dva odsto više od plana za prošlu godinu. Ove troškove čine troškovi naknada, troškovi zaposlenih, administrativni troškovi, kao i operativni troškovi poslovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...