fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekivati oporavak turizma od proljeća

Očekivati oporavak turizma od proljeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za očekivati je da će crnogorski turizam početi da se oporavlja od proljeća do drugog kvartala naredne godine, što će za posljedicu imati veću registrovanu ekonomsku aktivnost, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Gordana Đurović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG kazala da je ovo period kada je već potrebno donositi oštre rezove i teške odluke, prenosi portal RTCG.

Prema novoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) crnogorska ekonomija bi ove godine mogla oslabiti 12 odsto, dok je sličnu prognozu od minus 12,4 odsto u jesenjem izvještaju objavila i Svjetska banka (SB).

Govoreći o tim procjenama, Đurović je saopštila da je ova godina teška i puna izazova.

“Zdravstvena kriza je bez presedana, i struktura naše ekonomije, u odnosu na region, je da mi imamo najviše usluga koje su podložne promjenama na međunarodnom tržištu. Trećina našeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) je iz sektora turizma i transporta, isto toliko i zaposlenosti. Za razliku od Srbije gdje je 25 odsto industrija”, rekla je Đurović.

Država je, kako je ocijenila, uradila sve što je mogla.

“Povećavala je rebalansom kapacitet za zaduživanje i povećala reakcije prema građanima i privredi, onoliko koliko su kapaciteti budžeta dozvoljavali”, objasnila je Đurović.

Prema njenim riječima, pozicija Ministarstva finansija u novoj Vladi neće biti nimalo laka i biće ujedno najodgovornija.

Na pitanje da li su redovna primanja i penzije pod znakom pitanja, Đurović je odgovorila da je situacija specifična i zbog toga što je u procesu formiranja nova vlada, dok je stara u tehničkom mandatu.

“Sigurno je da je ovo period kada je već potrebno donositi oštre rezove i teške odluke, odnosno racionalno posmatrati rastuće potrebe i troškove ukupne naše javne potrošnje”, kazala je Đurović.

Ona je ocijenila da se u tom smislu odluke moraju što prije donositi i odmah otvarati razgovori sa ključnim kreditorima.

“Tu je Svjetska banka, MMF koji može da uđe s aranžmanom, kao i Evropska investiciona banka”, dodala je Đurović.

Najčitanije