fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryObnovljivi izvori energije najveći razvojni potencijal

Obnovljivi izvori energije najveći razvojni potencijal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obnovljivi izvori energije, bilo da je riječ o hidro, suncu ili vjetru, najveći su razvojni potencijali na koje Elektroprivreda (EPCG) računa i u narednom periodu će diverzifikovati proizvodnju električne energije u svom portfoliju, saopštio je njen predstavnik Ivan Mrvaljević.

On je na okruglom stolu, koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Green Home, kazao da je EPCG počela vrlo važan projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

„Potpisan je ugovor o preuzimanju kreditnog aranžamana vezano za rekultivaciju postojeće deponije Maljevac u Pljevljima, i sa punim pravom, sa ove dvije aktivnosti, možemo da kažemo da ćemo obezbijediti nesmetan i ekološki prihvatljiv i održiv nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima za narednih 15 do 20 godina“, poručio je Mrvaljević.

Cilj okruglog stola, čija je tema Tranzicija ka održivim energetskim sistemima – obaveza ili potreba crnogorske ekonomije, imao je za cilj sumiranje postignutih rezultata u sektoru obnovljivih izvora energije i sagledavanje perspektive i potenecijala njegovog razvoja.

Mrvaljević je rekao da je prošla godina, sa aspekta razvojnih projekata u EPCG, bila više nego impresivna.

„EPCG je počela novi ciklus investciija vrijedan više od 170 miliona EUR. U saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom potpisani su ugovori za rekonstrukciju i modernizaciju hidroelektrane (HE) Piva, a u toku su pregovori oko novog kreditnog aranžmana za rekontstrukciju HE Perućica“, poručio je Mrvaljević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...