fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili privremeno uputstvo za sektor smještajnih kapaciteta

Objavili privremeno uputstvo za sektor smještajnih kapaciteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je privremeno uputstvo za sektor smještajnih kapaciteta, sa akcentom na kolektivne, u periodu pandemije koronavirusa.

Dokument Operativna pitanja za upravljanje COVID-19 u sektoru smeštajnih kapaciteta sačinjen je, kako se navodi, na bazi postojećih dokaza koji se odnose na prenošenje COVID-19 i namijenjen kao uputstvo za objekte kolektivnog smještaja, poput hotela i sličnog smještaja, u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i klijenata.

Individualni, odnosno privatni držaoci smještajnih kapaciteta pozvani su da prate smjernice iz dokumenta u najvećem mogućem obimu.

U dokumentu se takođe navodi da predložene mjere treba prilagoditi lokalnom kontekstu, te da može pomoći vlastima nadležnim za javno zdravlje u pripremi odgovora na događaje koji su u vezi sa javnim zdravljem, a odnose se na hotele i druge oblike smještajnih kapaciteta.

“Hoteli i turistički smještajni objekti nijesu podložniji zarazi od ostalih javnih ustanova koje posjećuje veliki broj ljudi koji komuniciraju među sobom i sa zaposlenima. Ipak, oni su mjesta gdje gosti privremeno borave u bliskoj kohabitaciji i gdje je visok stepen interakcije među gostima i radnicima”, navodi se u dokumentu.

Smještaj gostiju sa uslugama koje to podrazumijeva, kao što su hrana i piće, čišćenje i interakcije specifične za te objekte, zahtijevaju posebnu pažnju.

Svaki član osoblja mora se strogo pridržavati osnovnih zaštitnih mjera protiv COVID-19 koje je preporučila WHO, poput higijene ruku, fizičkog distanciranja, izbjegavanja dodirivanja očiju, nosa i usta, praktikovanja respiratorne higijene i slušanja savjeta da se ostane kući i potraži ljekar ako neko ima simptome koji su u skladu sa bolešću.

“Tim za upravljanje, uz konsultaciju sa lokalnim zdravstvenim vlastima, kao i administracija ugostiteljskh i turističkih udruženja trebalo bi da naprave akcioni plan prilagođen situaciji i sprovode ga u skladu sa preporukama lokalnih i nacionalnih organa za javno zdravlje sa ciljem da spriječe slučajeve, efikasno upravljaju njima i ublaže uticaj među klijentima i osobljem, uključujući čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima se nalaze bolesne osobe”, objašnjeno je u dokumentu.

Plan, koji može da uključi teleworking, treba da se ažurira kada je neophodno, usljed novih uputstava, procedura ili propisa koje izdaju nadležni organi.

Tim za upravljanje treba da ima dovoljno ljudskih i ekonomskih resursa koji su na raspolaganju da se osigura da akcioni plan može brzo i efikasno da se sprovede.

“Implementacija akcionog plana i efikasnost preduzetih mera treba da se često procjenjuje da bi se verifikovalo poštovanje, identifikovali i ispravili nedostaci i plan prilagodio praktičnom iskustvu. Krizni tim koji uključuje članove svakog relevantnog odjeljenja može da podrži menadžment u sprovođenju akcionog plana i blagovremeno sprovede identifikaciju potrebnih prilagođavanja”, dodaje se u dokumentu.

Dokument sadrži i detaljno uputstvo o potrebnoj medicinskoj pomoći na recepciji, mjerama fizičkog udaljavanja, pranja ruku i respiratorne higijene, kao i monitoring gostiju koji su potencijalno bolesni.

U dokumentu se navode i uputstva kojih treba da se pridržavaju zaposleni koji rade u restoranima i barovima, kao i o čišćenju i održavanju prostorija.

Najčitanije