fbpx
NaslovnicaCovid19Obezbijediti pomoć građanima čije je obavljanje djelatnosti danas obustavljeno

Obezbijediti pomoć građanima čije je obavljanje djelatnosti danas obustavljeno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Imajući u vidu da hiljade porodica u zemlji živi zahvaljujući prihodima koje ostvaruju od djelatnosti čije je obavljanje danas obustavljeno, neophodno je usvojiti poseban paket ekonomskih mjera za tu kategoriju građana, smatraju predstavnici Demokrata.

Oni su podsjetili da je novim mjerama Vlade u borbi protiv koronavirusa, od danas obustavljen rad taksista, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i brojnih samostalnih djelatnosti.

„Predlažemo da Vlada u saradnji sa Investiciono- razvojnim fondom (IRF) obezbijedi posebnu beskamatnu kreditnu liniju za taksiste, javne prevoznike, frizere, kozmetičare i druge samostalne djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada i to u visini od najmanje hiljadu EUR, sa grejs periodom od 90 dana koji počinje teći od dana prestanka mjera zabrane, uz garanciju države“, navodi se u saopštenju.

Kamate na ova kreditna sredstva iznosile bi nula odsto.

Iz Demokrata su predložili da država za svakog korisnika tog paketa kreditne pomoći izda pisanu garanciju, a da IRF po pojednostavljenoj proceduri u roku od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva isplati iznos.

Takođe, kako su dodali, procedure podnošenja zahtjeva i dostavljanja neophodne dokumentacije obezbijediti elektronskim putem.

„Tim modelom bi svi taksisti i javni prevoznici, zanatlije i drugi mjerama pogođeni preduzetnici dobili po pojednostavljenoj proceduri beskamatni kredit od najmanje hiljadu EUR, kako bi mogli preživjeti u periodu obustave rada, a koji bi vraćali nakon 90 dana po prestanku obustave rada u najmanje 12 mjesečnih rata“, dodaje se u saopštenju Demokrata.

Oni su predložili i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za individualne taksi prevoznike, taksi udruženja, frizere i kozmetičare za period trajanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

Takođe, predlažu lokalnim samoupravama da donesu odluke oslobađanju od plaćanja čistarine, održavanja i lokalnih taksi za one poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada.

„Ta socio-ekonomska mjera je neophodna kako bi se finansijski pomoglo ugroženim porodicama da prežive period u kojem ostaju bez osnovnih prihoda“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije