fbpx
NaslovnicaMINA BusinessO drugom setu ekonomskih mjera 10. avgusta

O drugom setu ekonomskih mjera 10. avgusta

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Skupština Opštine Tivat trebalo bi da na sjednici 10. avgusta razmatra drugi set ekonomskih mjera podrške privredi i građanima vrijedan 949 hiljada EUR.

U srijedu je, na inicijativu predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca, održan prvi u nizu planiranih sastanaka sa predstavnicima tivatske privrede na temu donošenja opštinske odluke o drugom setu ekonomskih mjera.

Kusovac je predstavnicima Udruženja ugostitelja Tivat i izdavaocima privatnog smještaja predstavio predlog mjera koje se, između ostalog, odnose na umanjenje obaveza plaćanja zakupnine za zakupce poslovnih prostora i zemljišta u vlasništvu Opštine od 50 odsto od 1. jula do kraja godine.

„Predloženo je i umanjenje obaveza plaćanja lokalne komunalne takse od 50 odsto u istom vremenskom periodu, kao i umanjenje obaveze plaćanja poreza na nepokretnost za građane i kompanije od deset odsto za ovu godinu“, navodi se u saopštenju Službe predsjednika Opštine.

Predloženim mjerama predviđeno je i oslobađanje obaveza plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva i lokalnih administrativnih taksi za ovu godinu, kao i obustavljanje naplate zatezne kamate za dugovanje na osnovu poreza na nepokretnost za ovu godinu.

Kusovac je kazao da će ukupna procijenjena vrijednost tih mjera iznositi oko 949 hiljada EUR.

„Naša namjera je da na narednoj sjednici Skupštine Opštine Tivat, koja je zakazana za 10. avgust, idemo sa ovim predlogom u nadi da ćemo bar u određenoj mjeri olakšati privredi i građanima“, kazao je Kusovac.

Mjere koje se već sprovode za podršku privredi i građanima u Opštini Tivat usvojene su 20. maja i obuhvataju niz oslobađanja i odlaganja plaćanja.

„Procijenjena vrijednost usvojenog seta mjera iznosi 524,5 hiljada EUR, a predloženog 949 hiljada, pa će podrška Opštine Tivat građanima i privredi radi prevazilaženja i ublažavanja posljedica epidemije u ovoj godini iznositi 1,47 miliona EUR“, precizira se u saopštenju.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Tivat, Tonći Francesković, ukazao je na potrebu da već usvojene, ali i predložene mjere, budu na snazi do ljeta naredne godine, a ne samo da kalendarskog kraja ove.

Iz Opštine je objašnjeno da je predlog mjera vezan za budžetsku godinu, ali da se u novembru, kada se planira budžet za narednu godinu, može razgovarati o produženju trajanja svih pomenutih mjera.

Tivatski ugostitelji su izrazili veliku bojazan za opstanak njihovih poslova u aktuelnim okolnostima i pokazali interesovanje za mogućnost umanjenja i drugih redovnih mjesečnih troškova ka opštinskim preduzećima.

Oni su, takođe, iznijeli problem razlike u cijeni zakupa opštinskih i terasa koje pod zakup daje Morsko dobro, ali i naglasili nezadovoljstvo zbog odnosa bankarskog sektora kada je u pitanju kreditna podrška.

Kusovac je obećao da će, tamo gdje ima prostora, obaviti potrebne konsultacije i sagledati da li postoje mogućnosti za dodatne olakšice, potpuno razumijevajući težinu situacije u koju su zapali tivatski ugostitelji.

Narednih dana biće održani sastanci i konsultacije na istu temu, sa predstavncima poljoprvrednika, pčelara, maslinara, ribara.

Najčitanije