fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNovo zaduženje predviđeno rebalansom iz juna

Novo zaduženje predviđeno rebalansom iz juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novo zaduženje Vlade, od 750 miliona EUR, planirano je rebalansom budžeta iz juna, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

On je kazao da će se novac, obezbijeđen zaduživanjem kroz emisiju državnih obveznica na međunarodnom tržištu, koristiti za vraćanje starih dugova sa nepovoljnim kamatama i investiranje u privredu.

“Imali smo sjajan performans obveznice. Bilo je skoro tri milijarde potražnje na tržištu. Najbolji investitori svijeta su ovaj put učestvovali u kupovini obveznica. Ova obveznica će biti najjeftinija, odnosno imaće najmanju kamatu za B rangirane obveznice“, rekao je Spajić za Dan.

On smatra da je to veliki uspjeh, uprkos predviđenom padu od 15 odsto za ovu godinu, udjelu javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 90 odsto, kao i nesigurnosti zbog promjene vlasti.

„Uprkos svim tim stvarima, Crna Gora je uspjela da emituje 750 miliona obveznica. Taj novac će se koristiti za stare dugove sa jako nepovoljnim kamatama koji nam prave velike probleme i koji opterećuju budžet. Bukvalno nam prave deficit, jer su kamate jako skupe. Ovako vraćamo stare kredite sa novim parama, mnogo jeftinijim i povoljnijim”, objasnio je Spajić.

On je rekao da će se novim zaduživanjem obezbijediti dovoljno novca za investicije u rast sljedeće godine.

“Crna Gora će moći da investira mnogo bolje u privredu i da joj pomogne. Novac se neće koristiti za potrošnju. Fiskalni deficit za sljedeću godinu mora da bude u okviru planiranog i u okviru kriterijuma Mastrihta. Ne smije novac da se troši nemilice“, rekao je Spajić.

On je ponovio da taj novac može samo da se koristi za vraćanje starih dugova i investiranje u budućnost.

„To su jedine dvije stvari na koje smije da se troši”, poručio je Spajić.

Ministarstvo finansija emitovalo je u srijedu na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona EUR.

Obveznice, emitovane na period od sedam godina i sa kamatom od 2,95 odsto, sve su prodate.

Ukupno interesovanje investitora bilo je oko 2,4 milijardi EUR.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...