fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovim pravilnicima predviđene veće obaveze banaka

Novim pravilnicima predviđene veće obaveze banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novim pravilnicima o indikatorima i smjernicama za prepoznavanje i sprječavanje pranja novca predviđene su veće obaveze crnogorskim bankama kada je riječ o praćenju i analiziranju transakcija klijenata, saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je u intervjuu Vijestima kazao da su novim pravilnicima predviđene veće obaveze banaka prilikom praćenja i analiziranja transakcija klijenata iz visokorizičnih zemalja i of-šor zona, kao i onih povezanih sa virtuelnim valutama, elektronskim transferima i trgovinom valuta.

Pejaković je naveo da je crnogorska zakonska regulativa iz oblasti pranja novca i finansiranja terorizma harmonizovana sa relevantnim propisima i preporukama međunarodnih institucija.

„Inovirani standardi i obaveze koje proističu iz direktive EU i 40 novih preporuka Međudržavne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF) postavljaju složenije zahtjeve prema sistemima sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma zemalja članica Savjeta Evrope“, rekao je Pejaković.

On je dodao da sredstvo za utvrđivanje osnova sumnje predstavljaju liste indikatora, koje je donijela Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) ili su ih obveznici utvrdili internim procedurama i pravilnicima.

Kontrolu primjene tih procedura, pravila i indikatora, prilikom ocjene osnova sumnje, obavlja Centralna banka, u čijoj nadležnosti je i dostavljanje izvještaja USPNFT.

„Što se tiče banaka, povećavaju se obaveze produbljene analize klijenata i visokorizičnih zemalja, kao i transakcija koje seobavljaju korišćenjem novih tehnologija. To znači da su uvedeni novi indikatori rizika u trgovanju virtuelnim valutama i preko platformi za trgovinu valutama“, kazao je Pejaković.

Najznačajniji novi indikatori se, prema njegovim riječima, odnose na rizik poslovanja sa takozvanim of-šor zonama i zemljama koje ne primjenjuju u potpunosti međunarodne standarde u sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije