fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNovih 117 projekata vrijednih oko 549 miliona EUR

Novih 117 projekata vrijednih oko 549 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrtom budžeta Crne Gore za narednu godinu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, predviđen je kapitalni budžet koji je 108 odsto veći u odnosu na ovogodišnji, izuzimajući predviđeno finansiranje završetka auto-puta, saznaje agencija Mina-business u Vladi.

O Nacrtu budžeta sjutra treba da se izjasne nadležne komisije i Vlada.

Izvjesno je da je kapitalni budžet za narednu godinu veći i sa uključenim nastavkom finansiranja prve dionice auto-puta, a precizne cifre biće sjutra ozvaničene.

Najveća ulaganja planirana su na sjeveru države.

Prema nezvaničnim saznanjima, kapitalni budžet sadrži i 117 novih projekata čija je ukupna vrijednost oko 549 miliona EUR.

Takođe, kapitalnim budžetom je predviđeno finansiranje i svih započetih projekata, kao i završetka radova na auto-putu.

Predviđena je izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravstva, finansiranje prve dionice auto-puta, rekonstrukcija regionalnih i magistralnih puteva, izgradnja lokalne infrastrukture, unapređenje turističke ponude.

Radnom verzijom budžeta predviđeno je da kapitalni budžet za narednu godinu bude veći 150 odsto u odnosu na prošlu godinu, bez uključenog iznosa za auto-put, i 78 odsto u odnosu na 2019.

Kroz Nacrt budžeta Crne Gore za narednu godinu, koji je najavljen reformskim, razvojnim i pravdenim, implementiran je program reformi Evropa sad.

Taj program, između ostalog, donosi povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 EUR, prosječnu neto platu od 700 EUR, ukidanje doprinosa za zdravstvo i pravdenije oporezivanje.

Za privredu se smanjuje opterećenje na rad, zbog čega plate u državnom i privatnom sektoru treba da rastu prosječno preko 17 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...