fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi trendovi ukazuju na značaj karijernog vođenja

Novi trendovi ukazuju na značaj karijernog vođenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi trendovi na tržištu rada ukazuju na značaj karijernog vođenja, a zaposleni moraju biti spremni za promjenljivi svijet, uz neprekidno razvijanje vještina, ocijenjeno je danas na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić, kazao je da novi trendovi na tržištu rada ukazuju na značaj karijernog vođenja, razvijanje vještina upravljanja karijerom, saradnju i koordinaciju u karijernom vođenju.

“Zaposleni moraju biti spremni za promjenljivi svijet i tržište rada, uz neprekidno razvijanje vještina”, rekao je Perazić na okruglom stolu na temu Karijerno vođenje u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, prakse razvijenih zemalja ukazuju na neophodnost postojanja jake mreže savjetovališta za profesionalnu orjentaciju, karijerno vođenje i savjetovanje, namijenjenih kako mladima koji su u procesu školovanja, tako i odraslima kroz koncept cjeloživotnog učenja.

Ekspert Evropske trening fondacije (ETF), Vida Kašćelan, objasnila je cilj istraživanja analiza stanja karijernog vođenja u zemljama susjedima EU – Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj, Ukrajini, Albaniji i Kazahstanu. Obuhvatilo je strategije, zakone, nosioce aktivnosti, aktuelne aktivnosti karijernog vođenja i njihove nosioce, razvoj vještina neophodnih za to, važne projekte, kao i upotrebu ICT u toj oblasti.

Istraživanje je, kako je saopšteno iz PKCG, sprovedeno od oktobra do decembra prošle godine.

“Karijerna orijentacija u sklopu cjeloživotnog učenja odnosi se na niz aktivnosti koje omogućavaju da građani svih uzrasta i u bilo kom trenutku života identifikuju sopstvene sposobnosti, kompetencije i interesovanja, da donesu odluke u pogledu svog obrazovanja, osposobljavanja i kvalifikacija i da upravljaju sopstvenim životnim putevima u obrazovnom, radnom i drugim okruženjima, u kojim se njihovi kapaciteti i kompetencije uče i/ili koriste”, rekla je Kašćelan.

Institucije obuhvaćene istraživanjem su Ministarstvo prosvjete, Euro guidance centar, Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zavod za zapošljavanje – CIPS, Privredna komora, škole – Medicinska škola u Podgorici, Gimnazija Cetinje, Gimnazija „Slobodan Škerović”, Resursni centar za djecu i mlade Podgorica, kao i nevladina organizacija (NVO) Zid.

Kašćelan je, govoreći o implementaciji karijernog vođenja u školama, rekla da su one u obavezi da imaju plan profesionalnog razvoja, redovno ga realizuju i formiraju portfolia učenika/ca, kao i plan uključivanja cjelokupnog nastavnog kadra u ovaj proces kroz program profesionalnog razvoja nastavnika.

“Škole permanentno rade na razvoju školske kulture, pa samim tim na kulturi karijernog vođenja koja uključuje timski rad, uzajamno razumijevanje i uzajamno, te druge različite meke vještine i sposobnosti neophodne za svakodnevni život i rad. Ovaj proces treba da uključi sve učesnike u školskom životu, nastavnike, upravu škole, roditelje, lokalnu zajednicu, kreatore politike”, navela je Kašćelan.

Menadžer Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, Ivica Todorović, kazao je da je Karijerni centar UCG servis podrške studentima sa ciljem što bolje pripreme za tržište rada i podsticanja razvoja preduzetničke svijesti, ali i podrške srednjoškolcima u odabiru budućeg poziva i pripreme za akademsku sredinu.

“Rad Centra je usmjeren i na povezivanje i saradnju studenata sa privrednim sektorom, u pogledu realizacije stručnih praksi i potencijalnih radnih angažmana”, naveo je Todorović.

U Karijernom centru, kroz različite obuke i radionice, studenti stiču znanja kako da se što bolje predstave poslodavcu, napišu kvalitetan CV, motivaciono pismo, savladaju osnovne savjete i pripremu za intervju, kao i vještine poslovne komunikacije, naprave plan razvoja svoje karijere, pronađu pravu stipendiju, postanu što konkurentniji na tržištu rada i ostvare komunikaciju sa privrednim sektorom i prve korake ka zapošljavanju.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Jevrosima Pejović, je govoreći o istorijatu razvoja profesionalne orijentacije u Crnoj Gori, kazala da je prvi Centar za informisanje i profesionalno savjetovanje (CIPS) osnovan 2007. godine a da ih je do 2012. formirano ukupno osam u Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Baru, Mojkovcu i Herceg Novom.

“Profesionalna orijentacija doprinosi većem zadovoljstvu pojedinca, a organizaciji koja zapošljava smanjenju rizika poslovanja i povećanju uspješnosti poslovanja. Sa aspekta potreba tržišta rada profesionalna orijentacija dovodi do niže stope nezaposlenosti”, rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, pogrešan izbor zanimanja za posljedicu ima nezadovoljstvo, nižu produktivnost, nedostatak motivacije za dalje usavršavanje, povećan rizik od povreda na radu, dodatne troškove za prekvalifikaciju, stručno osposobljavanje i obuku na drugom radnom mjestu i nezaposlenost.

“Aktivnosti u CIPS-u zasnivaju se na obezbjeđivanju uslova za podsticanje karijernog razvoja od momenta donošenja prve odluke o nastavku školovanja, izboru zanimanja, traženju zaposlenja, usavršavanju, promjeni zanimanja, samozapošljavanju odnosno kroz cijeli karijerni vijek”, kazala je Pejović.

Najčitanije