fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi snažan Vladin podsticaj razvoju nikšićkih sela

Novi snažan Vladin podsticaj razvoju nikšićkih sela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), nastavlja sa ulaganjem značajnih sredstva u razvoj ruralne infrastrukture u Opštini Nikšić.

Iz Ministarstva su saopštili da je ovogodišnje asfaltiranje počelo u mjesnoj zajednici (MZ) Vraćenovići, gdje će se ove godine asfaltirati ukupno 1,7 kilometara seoskih puteva u dvije dionice.

„Izvođač radova je počeo pripremne aktivnosti za asfaltiranje u još šest MZ u Nikšiću – Trubjela, Crni Kuk, Velimlje, Petrovići, Lukovo i Župa, gdje se ubrzo očekuje novih 9,5 kilometara kvalitetno asfaltiranih seoskih puteva od kojih će poljoprivredni proizvođači i mještani imati velike koristi“, navodi se u saopštenju.

Vrijednost ovogodišnjih 11,2 kilometara seoskih puteva u Opštini Nikšić je preko 730 hiljada EUR.

Pored velikih investicija u putnu infrastrukturu, u opštini Nikšić će kroz isti projekat biti investirano i gotovo 230 hiljada EUR u vodovodnu infrastrukturu.

„Biće urađeno ukupno pet vodnih akumulacija sistem folija i to po jedna u MZ Crkvice i Trubjela i tri u MZ Velimlje u selima Macavare, Prigradina i Jelovica. Pored akumulacija biće urađene i tri vodovodne mreže i to jedna u MZ Petrovići i dvije u MZ Župa u selu Kuta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je sa IFAD-om i Opštinom Nikšić u prethodne dvije godine asfaltiralo ukupno 13,81 kilometara seoskih puteva ukupne vrijednosti skoro 900 hiljada EUR.

Pored investicija u putnu infrastrukturu, do sada je urađeno ukupno 11 investicija u vodosnabdijevanje i to osam investicija u vodne akumulacije u selima Rudine i Brestice u MZ Trubjela, u selima Prigradina, Počivala i Miljanići u MZ Velimlje i selima Crni Kuk i Somina u MZ Crni Kuk, kao i tri investicije u sisteme vodosnabdijevanja u selu Seoca u MZ Lukovo i selima Počekovići i Kljakovica u MZ Vraćenovići.

Ukupna vrijednost tih investicija bila je preko 350 hiljada EUR.

Najčitanije