fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordni nivoi indeksa

Novi rekordni nivoi indeksa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama se prošle sedmice trgovalo oprezno zbog usporavanja oporavka svjetske ekonomije, pri čemu su na američkim tržištima S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,2 odsto, na 35.369 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 odsto, na 4.535 poena, a Nasdaq indeks 1,6 odsto, na 15.363 boda, prenosi SEEbiz.

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, kojima najviše odgovara okruženje s niskim kamatnom stopama.

„Tehnološki sektor pokazao se otpornim na udarce. To je anti-covid sektor u kojemu želite biti ako očekujete neizvjesnost u vezi pandemije ili sporog rasta ekonomije”, kazao je direktor u firmi Boston Partners, Mike Mullaney.

Međutim, na tržištima vlada oprez jer većina makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih ekonomija od koronakrize.

Već duže vrijeme tržišta rastu na osnovu ogromnih monetarnih podsticaja, pa se ulagači nadaju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) što duže zadržati program kupovine državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga svaki važniji ekonomski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti Fed da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Najvažniji podatak, koji uvijek znatno utiče na tržište, objavljen je u petak.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u avgustu broj zaposlenih porastao samo 235 hiljada, znatno manje u odnosu na očekivanih 750 hiljada i znatno manje nego mjesec prije.

S jedne strane, to pokazuje da oporavak najveće svjetske ekonomije usporava, međutim s druge strane, to znači da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati ogromne podsticaje.

„To su razočaravajuće brojke i pokazuju da je delta soj koronavirusa negativno uticao na tržište rada ovoga ljeta. Ulagači će iz ovog izvještaja zaključiti da će Fed dodatno pričekati sa smanjenjem podsticaja, što je za tržište ok”, kazao je strateg u firmi State Street Global Advisors, Michael Arone.

I na evropskim berzama se prošle sedmice trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto, na 7.138 bodova, a frankfurtski DAX 0,45 odsto, na 15.781 poen. Pariski CAC ojačao je 0,1 odsto, na 6.689 bodova.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio je 5,3 odsto, na 29.128 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije