fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi berzanskih indeksa

Novi rekordi berzanskih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su dostigli nove rekorde, jer je niz ohrabrujućih makroekonomskih pokazatelja podstakao optimizam po pitanju oporavka američke privrede od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 1,13 odsto na 33.527 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,44 odsto na 4.077 poena, a Nasdaq indeks 1,67 odsto na 13.705 bodova.

Nove najviše vrijednosti u istoriji, Dow Jones i S&P 500 su dostigli zahvaljujući očekivanjima da će ogromni fiskalni i monetarni podsticaji ubrzati oporavak najveće svjetske privrede od koronakrize, prenosi Hina.

Ta očekivanja podržavaju dobri makroekonomski pokazatelji. Tako je u petak objavljeno da je u martu broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državam (SAD) porastao za 916 hiljada, gotovo dvostruko više nego mjesec ranije i znatno više nego što su analitičari očekivali.

Objavljeno je i da su aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u matu skočile na rekordne vrijednosti, što ukazuje na ubrzanje oporavka tog sektora.

S ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv Covida-19 u SAD-u, ulagači se nadaju postupnoj normalizaciji društvenog i ekonomskog života, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko dva biliona USD, koji je nedavno predstavio američki predsjednik Joe Biden, mogao dodatno ubrzati rast privrede.

Posljednjih sedmica najviše rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, koji su najviše osjetljivi na kretanje ekonomije, jer se očekuje da će se s otvaranjem privrede ubrzati oporavak tih sektora.

No, posljednjih dana snažno rastu i cijene dionica u tehnološkom sektoru, koji je ove godine, nakon snažnog prošlogodišnjeg skoka, zaostajao po rastu.

Na evropskim berzama se zbog praznika u ponedjeljak nije radilo.

Najčitanije