fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru i padu prinosa na obveznice.

Dow Jones ojačao je 57 bodova ili 0,17 odsto, na 33.503 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 odsto, na 4.097 poena, a Nasdaq indeks 1,03 odsto, na 13.829 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon, Microsoft i Tesla, prenosi Hina.

Rast cijena tih dionica pozitivno je uticao i na Nasdaq indeks, koji je dostigao najviši nivo u sedam sedmica, pa se našao samo dva odsto udaljen od svog rekordnog nivoa, dostignutog 12. februara.

Tehnološki sektor je prošle godine predvodio po rastu na tržištu, međutim ove godine je zaostajao za cikličkim sektorima, kao što su industrijski, energetski i finansijski, čiji bi oporavak trebalo da se ubrza zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Međutim, zbog ubrzanja oporavka ekonomije od koronakrize prijeti rizik od jačanja inflacije.

Predsjednik maeričke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, ponovio je da će očekivani rast cijena ove godine vjerovatno biti privremen i da će banka nastaviti da podržava ekonomiju.

Zahvaljujući tome, pali su prinosi na američke državne obveznice, čiji rast posljednjih sedmica zabrinjava ulagače.

Tako su prinosi na referentne desetogodišnje obveznice pali na 1,624 odsto, najniži nivo od kraja marta, i udaljili se od 1,77 odsto, najviše nivoe u 14 mjeseci.

Zahvaljujući tome, ulagače nijesu pokolebali ni slabiji nego što se očekivali podaci s američkog tržišta rada. Prošle sedmice, druge zaredom, porastao je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

U fokusu ulagača narednih sedmica će biti objave poslovnih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 odsto, na 6.942 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 odsto, na 15.202 poena, a pariski CAC 0,57 odsto, na 6.165 bodova.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...