fbpx

Novi rekord Dow Jonesa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 318 bodova ili 0,93 odsto, na 34.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto, na 4.201 bod, a Nasdaq indeks 0,37 odsto, na 13.632 boda, prenosi Hina.

Na tržište je pozitivno uticala vijest da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao na 498 hiljada, dok je sedmicu prije bilo 590 hiljada tih zahtjeva.

To, kao i dan prije objavljeni podaci da je u aprilu u privatnom sektoru posao dobilo 742 hiljade Amerikanaca, pokazuje da se tržište rada oporavlja.

Stoga se nestrpljivo očekuje službeni izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji će biti objavljen u petak i koji bi mogao znatno uticati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u aprilu u SAD-u broj zaposlenih porastao 978 hiljada.

Ukoliko budu podaci snažni, kao posljednjih mjeseci, to će značiti da oporavak ekonomije ubrzava, ali i da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogao povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Doduše, čelnici Feda neprestano ponavljaju kako se tržište rada još nije dovoljno oporavilo da bi se razmišljalo o zaoštravanju monetarne politike.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle. Među ostalim, znatno su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

Međutim, pao je farmaceutski sektor, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden podržao predlog o odricanju prava intelektualnog vlasništva za vakcine protiv covida-19.

Cijene dionica Pfizera i Moderne pale su više od jedan odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 odsto, na 7.076 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 odsto, na 15.196 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto, na 6.357 bodova.

Najčitanije