fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi radovi u okviru kompleksa Đalovića pećine

Novi radovi u okviru kompleksa Đalovića pećine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava javnih radova potpisala je sa podgoričkim preduzećem Inženjering put ugovor o regulaciji korita rijeke Bistrice za potrebe izgradnje centra za posjetioce, u okviru kompleksa Đalovića pećine.

Vlada će, kako je saopšteno, za taj projekat iz kapitalnog budžeta izdvojiti skoro 620 hiljada EUR.

„Regulacija korita rijeke Bistrice predstavlja još jednu fazu zahtjevnog projekta valorizacije turističkog potencijala Đalovića pećine i njene okoline, koji će dostići vrijednost od 23 miliona EUR, računajući kompletne investicije u elektroenergetsku i saobraćajnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju Uprave javnih radova.

Rok za završetak radova je 90 dana od uvođenja izvođača u posao, a ugovorom su obuhvaćeni geodetski, betonski i armirački radovi, kao i mašinski iskop riječnog materijala u cilju formiranja obala i podizanja obaloutvrda od lomljenog kamena.

Uprava javnih radova nedavno je, kako su kazali njeni predstavnici, po principu „projektuj i izgradi“ ugovorila i izradu glavnog projekta, izgradnju i opremanje objekta centra za posjetioce sa uređenjem terena, u vrijednosti od 893 hiljade EUR.

„Kompletno područje bjelopoljske Opštine od Gubavča prema Bistrici i Manastiru Podvrh pretvoreno je u veliko gradilište, u cilju valorizacije prirodnih potencijala Đalovića klisure sa pećinom nad Vražijim firovima, novog turističkog bisera Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je u toku zgradnja puta od Bistrice do manastira Podvrh, postavljanje elektroenergetske infrastrukture i montaža elemenata žičare, a nedavno je počela izgradnja novog mosta na Bistrici i rekonstrukcija puta Gubavač – Bistrica.

Oni su najavili da se uskoro očekuje i početak uređenja pećine i izgradnja servisnih objekata ispred ulaza.

Najčitanije