fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNove kreditne linije za podršku turizmu

Nove kreditne linije za podršku turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) je, u okviru Vladinog trećeg paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, formirao set novih kreditnih linija za podršku turizmu, djelatnosti koja će pretrpjeti najveće posljedice.

IRF je, kako se precizira, posebnim paketom mjera, obezbijedio da se smanji negativan uticaj pandemije na tu primarnu djelatnost i da se kako tako turistički kapaciteti održe i pripreme za naredne godine.

“Turističkoj privredi su na raspolaganju kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja. Dakle, obezbijeđene su nove kreditne linije za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete sa maksimalnim iznosom do pet miliona EUR i kamatnom stopom od 2,3 odsto do 3,5 odsto, grejs periodom do četiri godine, kao i rokom povraćaja do 12 godina”, navodi se u saopštenju.

Obezbijeđena je i kreditna linija za nove investicije do pet miliona EUR sa kamatnom stopom od 2,3 odsto do 3,5 odsto, grejs periodom do četiri godine i rokom povraćaja do 12 godina.

Iz IRF-a je saopšteno da je na raspolaganju i kreditna linija za obrtna sredstva koja se može koristiti i za isplatu plata za one hotelijere koji ne budu u prilici da ostvaruju prihode.

“Turizam može da računa i na kreditne linije za unapređenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta, zatim za unapređenje turističke infrastrukture i vanpansionske ponude, kao i za podršku ugostiteljstvu”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, IRF će za preduzeća za koja bude postojala opravdanost, sprovesti i reprogram kreditnih linija sa novim grejs periodom do dvije godine i na taj način im omogućiti povoljniju likvidnost.

“S obzirom na to da nije isti intenzitet uticaja ukupne situacije na korisnike kredita, kao i to da se posljedice ne odnose u isto vrijeme i na isti način na sve korisnike kredita, IRF će pojedinačno analizirati svakog korisnika i na osnovu toga procjenjivati i donositi odluke u pravcu reprograma, moratorijuma, odobrenja dodatnih sredstava, kao i kombinovati navedene modele”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu