fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovčano pomoći preduzećima i subvencionisati plate

Novčano pomoći preduzećima i subvencionisati plate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje preduzetnica predložilo je Vladi da se obezbijedi određena novčana podrška preduzećima, subvencije za plate dok traje epidemija, kao i otpisivanje obaveza plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) 50 odsto.

Predsjednica Udruženja preduzetnica, Edita Dautović, kazala je da su mikro, mala, srednja preduzeća i samostale zanatske radnje najugroženija kategorija preduzeća i građana, ne samo u Crnoj Gori, već i globalno.

“Na osnovu konsultacija sa Upravnim odborom Udruženja, članstvom i sprovedenom anketom, predlažemo kao najurgentnije mjere koje se odnose na određenu novčanu podršku preduzećima u zavisnosti od veličine, broja zaposlenih i načina poslovanja, kao i subvencije za plate zaposlenih dok traje epidemija”, navela je Dautović u pismu premijeru Dušku Markoviću.

Udruženje je predložilo da se otpišu obaveze plaćanja PDV-a 50 odsto, a nakon toga, da se ostatak duga izmiri plaćanjem na rate u narednih 12 mjeseci, odlože i porezi na dobit preduzeća, imovinu i drugi koji prispjevaju zakonski do 30. aprila, kao i zabranu prinudne naplate potraživanja dok traje stanje epidemije.

“Predlaže se odlaganje plaćanja režijskih troškova i drugih taksi, koje bi opteretile dodatno preduzeća dok traje epidemija. Predlaže se i aktiviranje programa državnog subvencionisanja kratkoročnog zapošljavanja, kako se spriječilo otpuštanje radnika sa ugovorom na određeno koji ističe u periodu epidemije ili Vladine uredbe o subvecionisanju poslodavaca“, rekla je Dautović.

Prema njenim riječima, predložene mjere će omogućiti preduzećima da budu na granici preživljavanja i da ne gase firme.

“U protivnom, većina će biti prisiljena da zatvori firme i ugasi poslovanje. Od 100 anketiranih preduzetnica, 72 odsto je odgovorilo da će, ako se ne nešto ne preduzme, biti primorane da ugase preduzeće nakon više godina rada i time nevoljno generiše dodatni broj nezaposlenih”, kazala je Dautović.

Iz Udruženja su rekli da od 5,35 hiljada trgovinskih objekata u Podgorici radi deset odsto. Od 1,3 hiljade zanatskih objekata u Podgorici, ne radi nijedno preduzeće. Ne radi ni 1,6 hiljada ugostiteljskih objekata.

Udruženje preduzetnica, kako se dodaje, postupa po mjerama Vlade, cijeneći napore koje su Vlada i Nacionalno kordinaciono tijelo za zarazne bolesti po hitnom postupku preduzeli kako bi osigurala prije svega živote građana, stavljajući zdravlje stanovništva kao „apsolutni prioritet”, a zatim i poslovanje firmi.

Udruženje takođe podržava mjere koje je predložila Centralna banka (CBCG), a saglasno je i sa svim mjerama koje je predložio NKTCG.

“Nadamo se da ćemo ove probleme zajednički rješavati i da će Vlada uvažiti predložene mjere, jer smo ih koncipirali imajući u vidu ne samo stabilnost naših firmi, već i cjelopkupnog društveno-ekonomskog sistema države”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije