fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova zatvaranja i jači dolar pritisnuli cijene nafte

Nova zatvaranja i jači dolar pritisnuli cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog obnovljene zabrinutosti povezane s novim zatvaranjima radi suzbijanja koronavirusa, kao i zbog jačeg dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 55,42 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 26 centi, na 51,98 USD, prenosi Hina.

Reuters podsjeća da je zaraženih koronavirusom u svijetu više od 90 miliona te da se uprkos strogim mjerama Velika Britanija suočava s najgorim sedmicama pandemije, a u Njemačkoj broj novozaraženih i dalje raste.

“Oporavak potražnje za naftom zastao je u Evropi, posebno zbog dugotrajnih blokada. Zabrinutost za kinesku potražnju takođe raste nakon novog skoka novozaraženih covidom-19 u toj zemlji, jer se trgovci boje novih zaključavanja”, rekao je analitičar Rystad Energy-ja Bjornar Tonhaugen.

Kontinentalna Kina bilježi najveći dnevni porast infekcija u periodu dužem od pet mjeseci, a nove infekcije povećavaju se u pokrajini Hebei koja okružuje glavni grad Peking. Glavni grad pokrajine Shijiazhuang je epicentar novog izbijanja zaraze i nalazi se u blokadi tokom koje je zabranjen odlazak ljudi i vozila, u nastojanju vlasti da obuzda širenje bolesti.

Jači dolar ohrabren nadama o većim podsticajima za jačanje najveće svjetske ekonomije je takođe cijene nafte izložio pritisku. Cijene nafte izražavaju se u američkoj valuti i njeno jačanje poskupljuje naftu za imaoce drugih valuta.

Cijene su na londonskom i američkom tržištu u prošloj sedmici porasle skoro osam odsto, zbog zalaganja Saudijske Arabije za dobrovoljnim dodatnim rezovima od milion barela dnevno tokom februara i marta, kao dio dogovora većine proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC+) da proizvodnju održe stabilnom.

Očekuje se da će rezovi Saudijske Arabije tržište nafte držati u deficitu tokom većeg dijela ove godine iako je potražnja pod pritiskom zatvaranja, smatraju analitičari.

Pooštrene mjere suzbijanja virusa koje su uvele evropske zemlje pritiskaju potražnju za gorivima, objavili su u ponedjeljak iz JBC Energy Researcha.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 54,39 USD, što znači da je porasla 55 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije