fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova akcizna politika ne predstavlja mjeru podrške

Nova akcizna politika ne predstavlja mjeru podrške

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova akcizna politika ne predstavlja mjeru podrške i ne ide u prilog očekivanjima za oporavak privrede, ocijenili su predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i distributera duvanskih proizvoda i alkoholnih pića.

Oni su za Vijesti kazali da je loše rješenje da se u godini, koja je trebalo da posluži kao prvi korak ka oporavku privrede i ekonomije, povećaju poreski nameti.

Iz UPCG su kazali da iako je Vlada odlučila da smanji svoje prvobitne predloge o povećanju akciza na cigarete, alkohol i slatkiše, činjenica je da se radi o simboličnom iznosu i da se od odluke o povećanju akciza ipak nije odustalo.

Oni su naveli da se svako povećanje poreskih i drugih opterećenja povratno reflektuje na privredu, a vrlo često mjeri povećanjem obima poslovanja u sivoj zoni i padom naplate fiskalnih prihoda.

“Stanje kojem danas svjedočimo, a koje karakteriše izuzetno teška situacija sa kojom se preduzeća duže od godinu suočavaju boreći se sa posljedicama Covid-19 krize, govori da privreda vapi za podrškom i da ne može podnijeti teret bilo kakvih novih nameta. To važi i u slučaju akciza”, rekli su iz UPCG.

Njihovi predstavnici su, kako su naveli, prethodnih dana nadležnima ukazali na realne, objektivne procjene negativnih kretanja koja treba očekivati, naročito u dijelu koji se odnosi na rast sive ekonomije koja može postati veoma unosna, ali i teška za praćenje i kontrolu.

Vlada je prošlog utorka, na predlog Ministarstva finansija, amandmanima na izmjene i dopune Zakona o akcizama predložila da se specifična akcize na cigarete sa prvobitno planiranih 51 EUR na hiljadu komada smanji na 49 EUR.

Korigovane su i prvobitno predložene akcize na slatkiše sa 0,6 na 0,5 EUR, za proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, kao i za gazirana pića, sa 35 na 30 EUR po hektolitru.

Akcize na bezdimne duvanske proizvode povećavaju se sa 50 na 70 odsto minimalne akcize na hiljadu komada, a primjena se očekuje od 1. jula ove godine do 31. decembra naredne.

Generalni direktor duvanske kompanije Philip Morris za Crnu Goru, Srđan Lazović, kazao je da je neprijatno iznenađen tim rješenjem, te da ono, po njegovom mišljenju, nije u interesu države i građana Crne Gore, niti je u skladu proklamovanim ciljevima Ministarstva zdravlja koje se odnose na poboljšanje javnog zdravlja.

“Disproporcionalni rast akciza na bezdimne duvanske proizvode u odnosu na cigarete, ako do njega dođe, učiniće da se pušači koji su već prešli na ove, dokazano bolje proizvode, vrate na cigarete i time naštete sopstvenom i javnom zdravlju uopšte”, rekao je Lazović.

On očekuje da Vlada sagleda, kako je naveo, štetu koju usvajanje zakona u ovom obliku može napraviti i predloži novo rješenje, usklađeno sa praksama zemalja u regionu, kao i većine članica Evropske unije (EU).

“To rješenje podrazumijeva povoljniji tretman prilikom oporezivanja bezdimnih duvanskih proizvoda u odnosu na klasične cigarete, jer se pušači na taj način motivišu da pređu na manje štetne alternative”, naveo je Lazović.

Iz UPCG smatraju da će izmjena na bezduvanske proizvode dovesti do dodatnog opterećenje legalnog biznisa i značajnog urušavanja prihoda kompanija koje posluju u toj industriji.

Kao posljedicu toga, oni očekuju da će se kupci okrenuti alternativnim rješenjima (kupovina klasičnih cigareta), što će, kako navode, posredno dovesti do rasta sivog tržišta.

“Iako smo svjesni teškog finansijskog stanja u državi, a posebno napora koje Vlada i nadležni organi ulažu u cilju obezbjeđenja neophodnih budžetskih sredstava, navedena akcizna politika ne predstavlja mjeru podrške i ne ide u prilog očekivanim mjerama za oporavak privrede. Ovo posebno s aspekta suzbijanja sivog tržišta za akcizne proizvode”, dodali su iz UPCG.

Vlada je odlučila i da smanji svoj predlog povećanja akciza na pivo sa sedam na šest EUR po hektolitru.

Izvršna direktorica Pivare Trebjesa, Sanja Ćalasan, kazala da je tom odlukom u određenoj mjeri uvažen zahtjev privrede, odnosno samo u dijelu smanjenja povećanja akcize u odnosu na prvobitni predlog, dok je zadržan početak primjene od 1. jula, na polovini poslovne godine.

“Naš stav je da će i ovo povećanje, sa pet na šest EUR po hektolitru piva po procentu alkohola, imati negativan uticaj na poslovanje Pivare Trebjesa i na kupovnu moć građana, te da u godini koja je trebalo da posluži kao prvi korak ka oporavku privrede i ekonomije, povećanje poreskih nameta nije dobro”, zaključila je Ćalasan.

Iz Ministarstva finansija su prošle sedmice saopštili da se predloženim povećanjem akciza nijedan subjekat na tržištu ne dovodi u neravnomjeran položaj, već da svi imaju jednak poreski tretman.

Kako su kazali, nakon razgovora sa predstavnicima privrede korigovali su predloge za djelimičnu izmjenu akcizne politike, pažljivo osluškujući sve što može doprinijeti tome da se ne izazovu problemi na tržištu.

Najčitanije