fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNorveška podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori sa milion EUR

Norveška podržava razvoj malih preduzeća u Crnoj Gori sa milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Norveška će u naredne dvije godine izdvojiti milion EUR za razvoj malih preduzeća i unapređenje ekosistema inovacija u Crnoj Gori.

Norveška će, kroz drugu fazu projekta Norveška za vas – Crna Gora, koja će trajati do septembra 2023. godine, podržati crnogorsku Vladu u ubrzanju, transformaciji i diversifikaciji ekonomije.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) je saopšteno da su ciljevi projekta Norveška za vas – Crna Gora unapređenje efikasnosti i efektivnosti podrške za razvoj i transformaciju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.

Cilj je i unapređenje inovacionog ekosistema i jačanje institucija zaduženih za razvoj inovacija u Crnoj Gori, u skladu sa novim zakonskim i strateškim okvirom i najboljim evropskim praksama.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da mu je posebno zadovoljstvo što su u ovoj fazi projekta zajednički prepoznali podršku maloj privredi i inovacijama, kao ključnih generatora razvoja crnogorske privrede.

„S obzirom na brojne reformske aktivnosti koje je Vlada preduzela u proteklom periodu u ovim oblastima, ohrabruje podrška koju nam norveška Vlada pruža, a UNOPS i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) implementiraju, i koja predstavlja dodatnu vrijednost našim naporima da kreiramo povoljan ambijent za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu”, rekao je Milatović.

Projekat će, kroz sedam rezultata, podržati Vladu u osmišljavanju, implementaciji i praćenju programa državne podrške za mikro, mala i srednja preduzeća i raditi sa lokalnim samoupravama na unapređenju poslovnog okruženja i poboljšanju saradnje sa centralnim vlastima.

Ambasador Norveške, Jorn Eugen Jelsta, saopštio je da će nastavak podrške bazirati na iskustvima iz prve faze projekta.

„Nadam se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja biti integralni deo nastavka ovog programa, čije će najbolje prakse uvrstiti u svoj rad“, dodao je Jelsta.

On je kazao da nastavak projekta Norveška za vas – Crna Gora predstavlja opipljiv dokaz da je Norveška posvećena u pružanju podrške Crnoj Gori da unapredi ekonomski i socijalni razvoj, poboljša dobro upravljanje i doprinese regionalnoj stabilnosti.

Iz UNOPS-a je saopšteno da će projekat, u domenu inovacija, podržati osnaživanje novoosnovanog Sekretarijata Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, kao i jačanje institucionalnog okvira Fonda za inovacije i njegovih kapaciteta.

„Osim toga, podrška Norveške biće usmjerena i na podršku novoosnovanom Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, osnivanju Nacionalne kancelarije za tehnološki transfer i unapređenju monitoringa i kontrole sprovođenja inovacionih politika kroz primjenu digitalnih alata“, dodaje se u saopštenju.

Stalni koordinator UN-a u Crnoj Gori, Peter Lundberg, kazao je da mu je drago što Norveška nastavlja da podržava Vladu kroz drugu fazu projeka, koja će doprinijeti razvoju zemlje i ispunjenju Agende 2030.

„Nastavak projekta sprovešće UNOPS u saradnji sa UNDP, što smatram priznanjem zajedničkog rada različitih agencija UN u Crnoj Gori, Vlade i ambasade Norveške”, rekao je Lundberg.

Kroz prvu fazu, koju je UNOPS realizovao od decembra 2018. do maja ove godine, projekat je sproveo četiri javna poziva za podršku malim preduzećima i razvoju poslovanja i sprovođenje stručnih obuka i razvoj lokalne infrastrukture.

Odabrano je više od 40 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

„Na taj način, 160 malih preduzeća dobilo je neohodnu opremu i usluge, kojima su unaprijedili svoje poslovanje i otvorili 39 novih radnih mjesta, a više od 70 odsto njih je uvećalo prihode. Stručne obuke uspješno je završilo 68 nezaposlenih osoba, od kojih je 41 dobila zaposlenje, dok su ostali pobošljali vještine potrebne za pronalaženje posla“, precizirali su iz UNOPS-a.

Direktorica višedržavne kancelarije UNOPS, Mikela Telatin, kazala je da su ponosni na dosadašnje rezultate projekta u povećanju pristupa zapošljavanju i poboljšanju lokalne infrastrukture.

Ona je najavila da će tokom druge faze nastavizi da ojačavaju ekonomski sektor i doprinose inovacijama.

„UNOPS će ostati u potpunosti posvećen zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Norveškom, lokalnim samoupravama i ostalim nacionalnim partnerima, kao i pružanju stručne podrške u oblastima projektnog menadžmenta, infrastrukture i javnih nabavki”, dodala je Telatin.

UNOPS će drugu fazu projekta sprovesti u partnerstvu sa UNDP-om, kojem je povjeren rad na unapređenju ekosistema inovacija u zemlji.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, saopštila je da je država prepoznala značaj inovacija, istraživanja i razvoja, postepeno povećavajući izdvajanja iz budžeta za te oblasti.

„UNDP želi da podrži inovativnu zajednicu, promovišući preduslove korišćenje inovacija za dobrobit ljudi i stvaranje inovacione kulture u kojoj će pojedinci imati bezbjedno okruženje za učenje iz grešaka, uz neizostavan zajednički rad na jačanju sistema kao cjeline”, zaključila je Gasparikova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...