fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačka vlada planira rebalans i nova zaduženja

Njemačka vlada planira rebalans i nova zaduženja

Berlin, (MINA-BUSINESS) – Njemačka vlada u svrhu ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa planira rebalans budžeta za ovu godinu i novo zaduženje u visini od 150 milijardi EUR, javljaju njemački mediji.

Prema informacijama više medije, vlada je donijela odluku o novom zaduženju u tekućoj godini kako bi finansijski pomogla u savladavanju posljedica pandemije koronavirusa, prenosi SEEbiz.

Potpredsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba, Achim Post, kazao je za Njemačku novinksu agencija (dpa) da je aktuelna kriza bez premca i zato je potpuno opravdana odluka ministra financija Olafa Scholza da se sada punom snagom mobiliziju finansijska podloga države kako bi se pomoglo preduzećima i zaposlenima.

On je objasnio da uprkos blokadi novih zaduživanja, koja je već nekoliko godina uvrštena u Ustav, u kriznim vremenima dopušteno odmicanje od cilja budžeta bez novih zaduženja.

Ministri privreda Peter Altmaier i financija Olaf Scholz će sjutra na zajedničkoj konferenciji za novinare objasniti detalje paketa.

Njemačka vlada takođe planira, kako javljaju mediji Funke Grupe, pomoć za podstanare koji zbog pandemije korone nijesu u stanju da plaćaju redovno stanarinu. Ministarstvo pravosuđa planira mjeru po kojoj bi u doba krize koronavirusa bili onemogućeni otkazi podstanarskih ugovora zbog neplaćanja.

“Niko ne smije živjeti u strahu da će izgubiti krov nad glavom zbog toga što zbog korona-krize nije u stanju platiti stanarinu”, rekao je jedan portparol ministarstva pravosuđa.

Epidemiološki Institut Robert Koch javio je da je u zemlji 16,66 hiljada zaraženih, te 47 umrlih od posljedica koronavirusa.

Najčitanije