fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiži PDV na sireve

Niži PDV na sireve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Porez na dodatu vrijednost na stare i mlade bijele salamurne sireve od 1. januara trebalo bi da bude smanjen sa 21 na sedam odsto, dogovorila su se ministarstva poljoprivrede i finansija.

Ministarstvo finansija treba da pripremi izmjenu zakona i pošalje Skupštini, koja treba da ga usvoji do kraja godine, prenose Vijesti.

Prema podacima ministarstava poljoprivrede i finansija, ovo smanjenje poreza imalo bi negativan uticaj na budžet od dva miliona EUR, ali istovremeno veliku korist za domaće prizvođače, najčešće seoska domaćinstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno je Vijestima da se bijeli salamurni sirevi u Crnoj Gori proizvode od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka.

“Tradicionalni sirevi se u posljednje vrijeme proizvode i u industrijskim uslovima u pogonima za preradu mlijeka i imaju dominantnu ulogu u potrošnji. Smanjenjem poreske stope sa 21 odsto na sedam odsto salamurni sirevi će do potrošača stići jeftiniji. Na ovaj način će sirevi ulaziti u legalne tokove prodaja, i na taj način će biti konkurentni sa sirevima koji se prodaju na kućnom pragu, na zelenim pijacama i slično gdje nije naplaćivan PDV”, naveli su iz Ministarstva.

Bijeli salamurni sirevi su izabrani jer, kako se dodaje, ima puno proizvođača – oko dvije hiljade gazdinstava u Crnoj Gori prerađuje mlijeko u sireve, od čega se najveći broj bavi proizvodnjom salamurnih sireva.

Osim gazdinstava, salamurni sirevi se proizvode i u mljekarama. Na ovaj način, kako su saopštili iz Ministarstva, ostvariće se pozitivni efekte na cijeli lanac proizvodnje – jeftinija cijena za potrošače, prodaja kroz legalne kanale, kao i podrška, odnosno povećanje dohotka proizvođača sireva.

“U narednom periodu ćemo nastaviti sa praksom podrške u vidu smanjenja poreske stope za određene proizvode koji bi imali veliki uticaj na poljoprivredne proizvođače i potrošače. Ovom prilikom još jednom pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da registruju svoja gazdinstva kako bi kroz brojne razvojne mjere ostvarili podršku za pokretanje, razvoj i proširenje svoje proizvodnje”, naveli su iz Ministarstva.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede ranije je smanjen PDV na jaja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...