fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiže cijene rominga i širokopojasni internet teme Digitalnog samita

Niže cijene rominga i širokopojasni internet teme Digitalnog samita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Niže cijene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) i širokopojasni internet za 95 odsto domaćinstava do 2024. godine ciljevi su o kojima će biti diskutovano u toku četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB).

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu, je u podkastu o DSWB, koji će od 11. do 13. oktobra biti održan u Podgorici, kazala da će tiranska piramida, izgrađena kao muzej Envera Hodže, albanskog diktatora, biti pretvorena u najveći regionalni centar digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu.

„Ne postoji bolji simbol od razgovora o digitalnoj budućnosti Zapadnog Balkana, srži regionalne saradnje. To je pokretačka snaga zajedničkog regionalnog tržišta i baš kao i ova piramida, gradi se jedno tržište za svih šest zemalja. Imamo osnovu. Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula. Dok putujemo u EU sa Balkana, plaćamo 43 puta više cijene u romingu od ostalih“, navela je Bregu.

Stoga je, kako je poručila, krajnji cilj da se cijene rominga između Zapadnog Balkana i EU postupno smanjuju i približe domaćim u narednih pet godina, prenosi PR Centar.

Bregu je podsjetila da će 4. Digitalni samit Zapadnog Balkana biti održan u Podgorici i da su u RCC-u ponosni što su dio te priče.

“Osim što ćemo brzo započeti proces smanjenja roming troškova između Zapadnog Balkana i EU, bićemo fokusirani i na poboljšanje naše digitalne infrastrukture“, rekla je Bregu.

Najvažniji cilj je, kako je dodala, da se osigura širokopojasni internet za 95 odsto domaćinstava do 2024. godine.

Bregu je podsjetila da su prošle godine, tokom sesije Balkathon, nagradili šest najboljih inovativnih ideja iz regiona i dodala da će sve biti prisutne u Podgorici, a jedna od njih je lokalna.

“Crnogorski tim je već pripremio Pokupi, digitalnu platformu pružaoca taksi usluga na zahtjev za pametne telefone, a ja je već imam sa sobom“, rekla je Bregu.

Ovogodišnji Digitalni samit Zapadnog Balkana održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa kojom koordinira RCC.

Važnost Samita je, kako je saopšteno, potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan od ove do 2024. godine za zajedničko regionalno tržište.

Domaćin i organizator ovogodišnjeg Samita je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija ispred crnogorske Vlade, dok je generalni sponzor kompanija M:tel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...