fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNivo cijena potrošnih dobara i usluga na 57 odsto prosjeka EU

Nivo cijena potrošnih dobara i usluga na 57 odsto prosjeka EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio 57 odsto prosjeka Evropske unije (EU), kao i u Srbiji i Albaniji, pokazuju podaci Eurostata.

“U Hrvatskoj je nivo cijena potrošnih dobara i usluga na 71 odsto evropskog prosjeka, Bosni i Hercegovini (BiH) 55 odsto, a u Sjevernoj Makedoniji 50 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Kako se navodi u izvještaju, u Crnoj Gori su cijene hrane i bezalkoholnih pića na 79 odsto evropskog prosjeka, alkoholnih pića i duvana na 74 odsto, odjeće na 88 odsto, motornih vozila na 85 odsto, a u grupi restorani i hoteli 57 odsto.

Posmatrajući Crnu Goru kada je u pitanju indeks nivoa cijena za grupu proizvoda koji spadaju u oblast Audio vizuelna i oprema za obradu podataka, on iznosi 102 i iznad je prosjeka EU.

Eurostat je prošle sedmice objavio komparativne nivoe cijena 37 evropskih država.

Tu grupu čine 27 članica EU, Velika Britanija, EFTA članice – Island, Norveška i Švajcarska, zatim zemlje sa statusom kandidata za članstvo u EU – Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Turska i BiH kao potencijalni kandidat za članstvo u EU.

“Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanjima koja se sprovode u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojim se prikupljaju cijene za oko dvije hiljade uporedivih proizvoda i usluga, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda”, objasnili su iz Monstata.

Rezultati istraživanja su iskazani preko “indeksa nivoa cijena” koji omogućavaju poređenje nivoa cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU.

“Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosjekom EU, a ako je manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom u poređenju sa evropskim prosjekom”, navodi se u saopštenju.

U prošloj godini nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno su varirali među evropskim zemljama.

Potrošačke cijene u Danskoj su 41 odsto iznad EU prosjeka, dok je najjeftinija članica EU Bugarska, čije su potrošačke cijene 47 odsto ispod prosjeka EU.

Najčitanije