fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiskotarifne avio-kompanije podstakle privredu

Niskotarifne avio-kompanije podstakle privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Niskotarifne avio-kompanije nesumnjivo su podstakle crnogorsku turističku privredu, a podaci Monstata potvrđuju da je njihovo uvođenje rezultiralo povećanjem broja turista i ostvarenih noćenja sa tržišta sa kojih su letovi uvedeni, ocijenjeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Trenutno ka i iz Crne Gore letove realizuje devet niskotarifnih avio-kompanija, a u kompaniji Montenegro Airlines (MA) smatraju da generalno niskotarifni prevoznici u odnosu na regularne, redovne imaju potpuno drugačiji koncept poslovanja i da direktno nijesu konkurenti nacionalnoj avio-kompaniji.

“Niskotarifne ili lou kost avio-kompanije nesumnjivo su podstakle crnogorsku turističku privredu, pozitivno uticale na produženje turističke sezone, prihode i zaposlenost, kao i obezbjeđivanje marketinške „vidljivosti“ Crne Gore, što je potvrdilo stav i politiku Ministarstva turizma u čijoj koordinaciji su ove avio-kompanije i došle na crnogorsko tržište”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva turizma.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je taj Vladin resor sa ciljem približavanja Crne Gore emitivnim turističkim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, počeo aktivnosti na uvođenju niskotarifnih avio-kompanija na crnogorsko tržište, kao i pregovore sa tada vodećim avio-kompanijama.

“Analiza uticaja uvođenja lou kost avio-kompanija na crnogorsko tržište, koju je tada uradilo Ministarstvo turizma, pokazala je da će njihov ulazak dovesti do rapidnog povećanja cjelokupnog tržišta avio-saobraćaja prema i iz Crne Gore”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair je prva kompanija koja je 2013. počela poslovanje na crnogorskim aerodromima, a nakon ove kompanije, 2016. postignuti su dogovori o saradnji i sa britanskom lou kost kompanijom Easy Jet, a potom i sa mađarskom kompanijom Wizzair. Potom su uslijedili ugovori i sa kompanijama Fly Dubai, Lauda Motion, Pobeda, Eurowings, Norwegian Air Shuttle, Transavia France.

U Ministarstvu turizma smatraju da povezivanje Crne Gore direktnim letovima sa značajnim emitivnim tržištima predstavlja jednu od najboljih mogućnosti za stabilno povećanje broja stranih gostiju, koji dolaze iz zapadne, sjeverne i potencijalno istočne Evrope.

“Jednako značajan je i generalan uticaj na turističku privredu, kao i uloga niskotarifnih kompanija, kao katalizatora za produženje turističkih sezona kako na jugu, tako i sjeveru Crne Gore”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su ocijenili da je dolaskom niskotarifnih avio-kompanija na crnogorsko tržište evidentna bolja dostupnost Crne Gore prioritetnim, ali i nekim novim emitivnim tržištima koja pokazuju potencijal.

Prema njihovim riječima, letovi loukosterima se prema većem broju destinacija realizuju tokom cijele godine, odnosno tokom minimum IATA ljetnje sezone, odnosno od aprila do novembra, što je od posebne važnosti za smanjenje sezonalnosti, jednog od glavnih izazova u turizmu mediteranskih destinacija.

“Niskotarifne avio-kompanije od 2013. imaju veliki uticaj na crnogorsku turističku privredu i ostvaruju jak uticaj na produženje turističke sezone. Većina niskotarifnih avio-kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori realizuju letove duže od špica ljetnje sezone, pa samim tim pozitivno utiču na produženje turističke sezone, što je jedan od naših prioriteta”, saopšteno je iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru smatraju da dolazak loukostera nije negativno uticao na poslovanje nacionalnog avio-prevoznika.

“MA je vodeći avio-prevoznik koji ostvaruje oko 30 odsto ukupnog prometa na našim aerodromima, što dokazuje da konkurencija u ovom sektoru ne narušava njihove rezultate. Uvjereni smo da je konkurencija poželjna i da podstiče sve strane da ponude više i bolje, te da prepoznaju potencijale novih tržišta i da u krajnjem pomognu sektoru privrede i turizma da ostvaruje sve bolje rezultate iz godine u godinu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Najčitanije