fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNikšićki rudari pozivaju Vladu da im pomogne

Nikšićki rudari pozivaju Vladu da im pomogne

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Grupa oko 30 rudara okupila se ispred rudokopa Zagrad u nikšićkoj Župi u znak protesta, jer je poslovodstvo turskih podizvođačkih firmi Zeta mine i North mine zastavilo proizvodnju, uz obrazloženje da je kompanija Uniprom metali obustavila otkup rude.

Riječ je o rudarima zaposlenim na kopovima Zagrad i Đurakov do nekadašnjih Rudnika boksita, kojima gazduje kompanija Uniprom metali, a koja je, kao podizvođače, angažovala te turske firme.

Okupljeni rudari su, u ime 60 zaposlenih, pozvali nadležne u Vladi i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da im pomognu u razrješenju nastale situacije, jer nemaju nikakvih informacija da li će proizvodnja biti nastavljena i oni vraćeni na posao.

Jedan od radnika turske kompanije Zeta mine, Predrag Radojičić, rekao je da je proizvodnja prekinuta 6. aprila uz tvrdnje poslovodstva da su u tom periodu imali dovoljno lagerovane rude.

”Poslali su nas na redovne godišnje odmore, nakon čijeg isteka smo na neplaćenom odsustvu do isteka ugovora, a poslodavac nam je predočio da uzmemo knjižice i prijavimo se na Biro rada”, kazao je Radojičić.

On je naveo da rudari smatraju da zatvaranje Rudnika boksita ne bi smjelo da se dopusti, zbog čega je pozvao nadležne u Vladi da pomognu u rješavanju nastalih problema.

Radnik Mijajlo Čvorović saopštio je da mu ugovor ističe do 5. maja i da nakon toga mora na evidenciju Biroa rada, kao i ostale njegove kolege, dok se podizvođačke turske kompanije i Uniprom metali ne dogovore oko nastavka posla.

”Nijesmo očekivali ove probleme, jer je bilo dovoljno i rude, a i posla. Iz menadžmenta su obrazložili da je problem prouzrokovala prodaja rude zbog visokih cijena transporta”, objasnio je Čvorović.

Rudar Radoje Mićković rekao je da očekuju odgovor nadležnih iz kompanije i Vlade, ali da radnici neće dozvoliti da im se duguje zarađeno.

”Ne znamo šta dalje, a ako ne bude nikakvog rješenja nijesu isključeni ni protesti, jer radnici nijesu krivi za nastalu situaciju. Čuli smo da je Milatović najavio posjetu 5. maja Željezari Tosčelik, pa se nadamo da ćemo i mi moći predočiti naše probleme kako bi znali može li nam Vlada pomoći”, naveo je Mićković.

Najčitanije