fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNijesu se stekli zakonski uslovi za prebacivanje sredstava PU

Nijesu se stekli zakonski uslovi za prebacivanje sredstava PU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) tvrde da se nijesu stekli zakonski uslovi da se 32 miliona EUR oduzetog u predmetu E-komerc prebace na račun Poreske uprave (PU).

Tužilaštvo, na čijem je čelu Milovoje Katnić, 2018. godine blokiralo je 62,7 miliona EUR firmi koje su koristile uslugu elektronske trgovine e-komerc Atlas banke, a tokom istrage protiv vlasnika banke Duška Kneževića i sa njim povezanim licima i kompanijama, zbog sumnje da su prali novac i utajili porez, prenose Vijesti.

Nakon pokretanja istrage, PU pokrenula je procedure kontrole e-komerca kod 130 firmi što je rezultiralo rješenjima o naplati poreskog duga u iznosu od 32 miliona EUR. Upravni sud je potvrdio rješenja PU o postojanju poreske obaveze.

“SDT u predmetu koji je formiran protiv K.D. i drugih, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Višem sudu u Podgorici, podnijelo je predlog za privremenu obustavu izvršenje novčanih transakcija u iznosu od preko 62,7 miliona EUR, koji predlog je sud prihvatio, pa su navedena novčana sredstva položena na poseban račun, te se odluka u odnosu na ista može donijeti tek kada se za to steknu zakonom propisani uslovi”, odgovorili su Vijestima u SDT-u.

Iz te insititucije nije precizirano o kakvim zakonskim uslovima se radi.

Doskorašnji direktor PU Miomir. M. Mugoša u julu prošle godine je najavio da će od novca koji je blokiralo Specijalno tužilaštvo, naplatiti oko 32 miliona EUR po osnovu poreskog duga, a od kompanija koje su se našle u mreži firmi koje su koristile usluge e-komerca Atlas banke.

Rješenja o naplati poreskog duga od 130 firmi iz mreže korisnika e-komerca pravosnažna su i odnose se na period od 2011. do kraja 2017. godine.

Na tu sumu očekuje se još oko deset miliona EUR duga za 2018. godinu jer su, objasnio je tada Mugoša, bile u toku inspekcijske kontrole PU.

Optužnicom SDT-a obuhvaćeno je 108 pojedinaca i 248 preduzeća. Terete se za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa.

Najčitanije