fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNije uspostavljen jedinstven sistem evidencije državne imovine

Nije uspostavljen jedinstven sistem evidencije državne imovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država Crna Gora, deset godina poslije donošenja Zakona o državnoj imovini, i pored zakonom definisane obaveze, još nema uspostavljen jedinstveni sistem evidencije državne imovine, ni registar nepokretnosti, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

Vrhovna revizija je uradila reviziju uspjeha pod nazivom Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa i konstatovala da nijesu obezbijeđeni potpuni i tačni podaci o državnoj imovini, piše Dan.

„To je uzrokovano, prije svega, jer nadležni državni organi nijesu preduzeli dovoljne organizacione, tehničke i kadrovske mjere kako bi se uspostavila odgovarajuća evidencija imovine koju koriste i kojom upravljaju državni organi. Zatim, evidencija koju vode državni organi nije potpuna i ne pruža sve potrebne podatke o državnoj imovini koju koriste i kojom upravljaju“, navodi se u izvještaju.

DRI je konstatovala da Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu nijesu uspostavili funkcionalni program za vođenje jedinstvene evidencije državne imovine.

„Uprava za imovinu nije preduzimala aktivnosti kako bi obezbijedila da svi organi dostave podatke potrebne za uspostavljanje jedinstvene evidencije, a Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu nijesu realizovali mjere predviđene Akcionim planom za uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine“, navodi se u izvještaju DRI koji je potpisao član senata Branislav Radulović.

DRI je utvrdila da postupak razgraničenja državne i opštinske imovine nije završen, iako je Ministarstvo finansija zaključkom Vlade iz 2016. godine bilo zaduženo da u saradnji sa područnim jedinicama Uprave za nekretnine taj postupak okonča.

„Svi državni organi nijesu uspostavili interne procedure kojima je uređen proces evidentiranja državne imovine. Direkcija za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom nije sprovodila kontrole čiji je predmet evidentiranje državne imovine“, kazali su iz DRI.

Oni su dodali da unutrašnja revizija, kod državnih organa obuhvaćenih uzorkom, nije sprovodila revizije čiji je predmet sistem evidencije državne imovine.

„U skladu sa navedenim DRI, nakon sprovedenog postupka revizije, ocjenjuje da državni organi nijesu preduzimali odgovarajuće mjere u skladu sa nadležnostima i odgovornostima, kako bi, u skladu sa zakonskom obavezom, uspostavili adekvatan i efektivan sistem evidencije državne imovine“, navodi se u izvještaju.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...