fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Neznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i promet od oko 70 hiljada EUR obilježili su prilično mirnu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je neznatno na 641,85 bodova, dok je MONEX porastao blago na 9.958,93 poena.

Promet je iznosio 71,62 hiljade EUR i bio je 2,2 puta manji od prošlosedmičnog.

Realizovan je kroz 30 transakcija, a najveći udio u prometu i broju tranaskcija imale su akcije Solane “Bajo Sekulić”, koje su na sedmičnom nivou pojeftinile 19 odsto na 1,39 EUR.

Najveće učećše u količini prodatih akcija imao je kotorski Napredak. Dionice tog preduzeća porasle su 5,2 odsto na dva centa.

Akcija kompanije Primorje Hotels & Restaurants Tivat poskupila je 15,5 odsto na 2,98 EUR. Dobijale su i akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 4,6 odsto na 59 centi.

Gubili su Port of Adria 15,3 odsto na osam centi, Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) deset odsto na 4,6 centi, Elektroprivreda (EPCG) 1,8 odsto na 2,7 EUR i Jugopetrol 0,9 odsto na 8,52 EUR.

Iz EPCG su ove sedmice saopštili da su potpisali ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u hidroelektrani (HE) Piva sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.

„Vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroeletrane je 2,25 miliona EUR. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE Piva, znatno će se produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost“, navodi se u saopštenju kompanije.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Cijena akcije Centra Igalo ostala je na prošlosedmičnih tri EUR.

Fond Trend je zadržao cijenu na 4,91 cent.

Ove sedmice su održana i dva sastanka predstavnika Ministarstva finansija i kandidata za ministre u novoj vladi o Nacrtu budžeta za narednu godinu i svim pitanjima važnim za finansijsko-ekonomsko stanje države.

U ponedjeljak se ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima sastao sa kandidatima za ministre, Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem i Mladenom Bojanićem.

Iz Ministarstva je tada saopšteno da su predstavnici tog Vladinog resora upoznali sagovornike sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima i prezentovali osnovne parametre koji su obilježili ovu, kao i projekcije za narednu godinu.

Najavljen je nastavak sastanka za srijedu, kada su se Radunović i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, ponovo sastali sa Spajićem, Milatovićem i Bojanićem.

Nakon sastanka je saopšteno da je radni sastanak protekao u konstruktivnom razgovoru, uz obostranu kooperativnost i spremnost na saradnju.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni naredne sedmice.

Ministarstvo finansija objavilo je da je Nacrt budžeta za narednu godinu urađen u zakonskom roku do 30. oktobra, ali da ga nijesu poslali Vladi pa Skupštini, jer je mandatar Zdravko Krivokapić najavio reorganizaciju izvršne vlasti.

Krivokapić je najavio da će vlada, o kojoj bi trebalo da se odlučuje u srijedu, imati 12 umjesto dosadašnjih 18 ministarstava.

Najčitanije