fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNezaposleni nijesu u obavezi da se javljaju na biroe rada

Nezaposleni nijesu u obavezi da se javljaju na biroe rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nezaposlene osobe nijesu u obavezi da, u toku trajanja privremenih mjera Vlade, dolaze u biroe rada u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

„Obavještenje o sljedećem javljanju nezaposleni će dobiti putem telefona“, kazali su iz ZZZ, čiji je menadžment donio privremene mjere, u skladu sa preporukama Vlade za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim koronavirusom.

Iz ZZZ su dodali da će rokovi za predaju zahtjeva za novčanu naknadu u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i onih za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, biti zamrznuti dok traju privremene mjere.

„Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebalo je da budu predati u ovom periodu, smatraće se podnesenim u zakonskom roku“, objasnili su iz ZZZ.

Zavod je pozvao sve korisnike da privremeno odlože predaju svih zahtjeva za ostvarivanje drugih prava shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, osim ako se radi o hitnim slučajevima.

Oni su naveli da se proces rada u ZZZ obavlja uz primjenu rotirajućih dežurstava u cilju zaštite zdravlja zaposlenih.

Rad sa strankama centralne arhive Zavoda privremeno se ograničava na period od osam do 12 sati radnim danima, uz poseban režim ulaska u prostorije, koji podrazumijeva da u njima ne smije boraviti više od jedne stranke.

Poslodavci će, kako je objašnjeno, prijavu slobodnih radnih mjesta obavljati isključivo putem e-mailova, koji su dostupni na sajtu Zavoda.

Menadžment ZZZ je odlučio i da se prekine rad prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju, kao i da se u toku trajanja privremenih mjera obustavi organizovanje grupnog informisanja i radionica.

Iz ZZZ su saopštili da se objavljivanje javnog poziva Programa grantova za samozapošljavanje, koji kofinansira EU, odgađa do prestanka privremenih mjera.

„Apelujemo na sve poslodavce koji među svojim zaposlenima imaju osobe sa invaliditetom da im u toku trajanja privremenih mjera omoguće rad od kuće. Ta preporuka se daje u cilju zaštite zdravlja tih osoba s obzirom da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Zavod će, kako su kazali njegovi predstavnici, za vrijeme trajanja privremnih mjera odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, dok će se za postojeće korisnike nastaviti isplata u visini utvrđenoj zakonom.

„ZZZ, u cilju obezbjeđivanja uslova za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i sprečavanje širenja koronavirusa, još jednom apeluje na sve korisnike usluga da se prvenstveno obraćaju telefonskim putem ili e-mailom i moli ih za razumijevanje i prihvatanje sugestije da izbjegavaju dolazak u prostorije biroa rada“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije