fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit u prvom kvartalu porasla 54 odsto

Neto dobit u prvom kvartalu porasla 54 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu ove godine je iznosila 400 hiljada EUR, što je rast od 54 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

Telekom je, prema riječima njegovih predstavnika, u veoma izazovnoj poslovnoj i ekonomskoj situaciji uspio da postigne stabilan nivo prihoda, koji su u prvom kvartalu iznosili 17,7 miliona EUR, što je svega 1,8 odsto niže u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal.

„Taj pad je uslovljen nižim prihodima u segmentu fiksne telefonije i padu prihoda od veleprodaje, odnosno rominga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 6,3 miliona, što je svega jedan odsto manje u odnosu na uporedni period“, precizira se u saopštenju.

Iz kompanije su kazali da su poslovanje u prvom kvartalu obilježili stabilan nivo prihoda i rast dobiti u odnosu na uporedni period, kao i stabilna pripejd baza i rast baze postpejd korisnika.

Iz Telekoma su poručili i da je to rezultat kako reorganizacije procesa u kompaniji, tako i nove strategije koja akcenat stavlja na korisničko iskustvo.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da žele da učine sve kako bi korisnici osjetili da u kompaniji brinu o njihovim potrebama i da se, koristeći servise i usluge, nalaze u dobrim rukama.

„Zbog toga smo prošlu godinu, uprkos velikom pritisku epidemije na poslovanje, iskoristili da dodatno poboljšamo i unaprijedimo procese u kompaniji kako bismo još brže i bolje odgovarali na zahtjeve i potrebe korisnika. Istraživanje njihovog zadovoljstva koje se sprovodi u cijeloj Deutsche Telekom grupi pokazalo je da su posebno zadovoljni brzinom fiksnog interneta, a dodatno se ističe i zadovoljstvo brzinom Telekom mobilnog interneta“, kazala je Cibulskaja.

Iz Telekoma su saopštili da je na kraju prvog kvartala ove godine bilo aktivno 248 hiljada postpejd SIM kartica, što je sedam hiljada ili tri odsto više nego u prvom tromjesečju prošle godine, i na liniji je strateškog opredjeljenja kompanije da dodatno unapređuje i razvija postpejd segment.

„Vrijedi istaći da je broj aktivnih pripejd SIM kartica ostao na nivou prvog kvartala prošle godine, što je suprotno negativnim trendovima iz prethodnih godina. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je 21 hiljadu, odnosno 12 odsto i iznosio je 203 hiljade“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta.

Optika je sada dostupna u 108 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao 16 odsto u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine i iznosio je 25 hiljade korisnika.

Broj TurboDSL korisnika iznosio je 33 hiljade, što je rast od šest odsto u odnosu na uporedni period.

Iz Telekoma su naveli da su se osim posebne brige o korisnicima i razvijanju novih servisa, tokom godine koju je obilježila epidemija dodatno posvetili i brizi o zaposlenima.

“Nezavisna konsultantska kuća Selcetio iz Hrvatske od aprila prošle godine priznanjem Izvrsnost u izazovima nagrađuje one kompanije koje demonstriraju visok nivo brige za svoje zaposlene tokom pandemije koronavirusa. Ciljevi priznanja jesu naglašavanje važnosti kvalitetnog upravljanja zaposlenima i podsticanje dijeljenja dobrih praksi koje su mnoge kompanije pokrenule tokom ovog perioda pandemije, a Crnogorski Telekom je prva telekomunikaciona kompanija iz Crne Gore s ovim priznanjem“, rekla je Cibulskaja.

Telekom je, kako je podsjetila, uz korisnike i zaposlene, ove godine brinuo i o zajednici, pa je kroz donaciju Cloud Call centra, naprednog digitalnog rješenja namijenjenog kompanijama u Crnoj Gori, Ministarstvu zdravlja značajno olakšali pokretanje nacionalnog centra za vakcinaciju 1717, kako bi svi građani u zemlji brzo i lako iskazali interesovanje za vakcinaciju, ali i kako bi se ubrzao proces imunizacije u Crnoj Gori.

„Naš cilj dakle nije samo da pružimo najbolje korisničko iskustvo na tržištu, već i da kreiramo i obezbijedimo najbolja digitalna rješenja našim partnerima kad god su im potrebna“, zaključila je Cibulskaja.

Najčitanije