fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit u prvoj polovini godine 800 hiljada EUR

Neto dobit u prvoj polovini godine 800 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvoj polovini godine iznosila je 800 hiljada EUR, što je 500 hiljada EUR manje u poređenju sa istim periodom u prošloj godini.

Iz te telekomunikacione kompanije je saopšteno da je epidemija novog koronavirusa proglašena krajem prvog kvartala ove godine, imala, zbog novih okolnosti u kojima su se kompanije u Crnoj Gori našle, značajan negativan uticaj na poslovanje.

„Epidemija koronavirusa dovela je i do pada prihoda od osnovnih servisa, poput pripejda, koji su u poređenju sa prethodnom godinom niži 20 odsto“, navodi se u saopštenju.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 12,9 miliona, što je 5,3 odsto manje u odnosu na uporedni period iz prošle godine.

Pad prihoda od 3,6 miliona, odnosno devet odsto u značajnoj mjeri uslovljen je kako slabom ili nepostojećom turističkom predsezonom i sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje od 27 odsto, tako i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije.

Telekom je prvu polovinu ove godine završio kao tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika kao i u segmentu mobilnog interneta, uz rast broja korisnika i tržišnog učešća u segmentima širokopojasnog interneta i televizije.

„To je rezultat niza strateških odluka i mjera realizovanih tokom prethodne godine, koje su uprkos veoma izazovnom okruženju i periodu dale rezultate i pokazale da se kompanija kreće u pravom smjeru. Tako je na kraju drugog kvartala ove godine Crnogorski Telekom ostvario rast broja korisnika kod većine svojih usluga, u odnosu na isti period prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je zamah koji je uhvaćen početkom godine i zahvaljujući kojem su postigli značajne rezultate u prvom kvartalu naglo prekinut, a nove okolnosti u kojima posluju obilježile su cijeli drugi kvartal.

„No iako je to uticalo na rezultate u prethodnom kvartalu, nijesmo dozvolili da utiče na naš odnos s korisnicima. Stoga smo u proteklih nekoliko mjeseci u više navrata pomagali društveno i ekonomski najugroženijoj djeci u Crnoj Gori da se uključe u obrazovanje od kuće, korisnicima smo nudili besplatne resurse kako bi mogli da rade od kuće, nastavili smo da na različite načine podržavamo medicinske i druge ustanove u zajedničkoj borbi protiv epidemije“, rekla je Cibulskaja.

Ona je navela da su, kako bi Telekom ostao vitalan čak i u vanrednim okolnostima koje će, sada je očigledno, trajati duže nego što je možda prvobitno očekivano, nastavili su sa digitalnom transformacijom kompanije u smjeru koji je najavljen početkom godine.

„Ta misija od posebnog značaja za našu kompaniju ne samo da je snažno obilježila prvu polovinu godine, već će se i nastaviti u narednom periodu. Dakle, naš interni fokus ostao je na unapređivanju i stvaranju još boljih i učinkovitijih poslovnih procesa, imajući na umu efikasniji pristup korisnicima i njihovo zadovoljstvo“, kazala je Cibulskaja.

Krajem juna bilo je aktivno 242 hiljade postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je tri odsto više nego na kraju drugog kvartala prošle godine, dok je broj pripejd kartica manji deset odsto.

„Broj korisnika mobilnog interneta porastao je dvije hiljade, odnosno jedan odsto u odnosu na uporedni period, i iznosio je 185 hiljada“, navodi se u saopštenju.

U prvoj polovini ove godine, Telekom je zabilježio istovremeno rast tržišnog učešća i broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

Iz kompanije su rekli da je nastavljeno širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 102 hiljade domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao 21 odsto u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, i iznosio je 22,7 hiljada korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 70,8 hiljada domaćinstava, dok je bilo priključeno 33,3 hiljade korisnika.

„Dok radimo na sopstvenoj transformaciji, nastavljamo sa digitalnom transformacijom društva, i to sa novim i važnim partnerima – Vladom i Univerzitetom Crne Gore. Krajem drugog kvartala, odnosno krajem juna, potpisali smo strateško partnerstvo sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore (NTP), institucijom koja će biti pokretač inovacija i mjesto okupljanja tehnoloških, naučnih i inovativnih kompanija i pojedinaca“, dodala je Cibulskaja.

Ona je naveo da su posebno ponosni na dva priznanja koja su dobili u prethodnom periodu – Agencija za elektronske komunikacije (EKIP) zvanično je potvrdila da je mobilna 4G mreža Telekoma najbrža u Crnoj Gori drugu godinu zaredom, a primili su i nagradu 100 najvećih za najveću kompaniju u oblasti telekomunikacija u zemlji.

„Sve to pokazuje da se naši prioriteti nisu promijenili, uprkos izazovnim okolnostima i značajnim poteškoćama s kojima smo suočeni svi iz privatnog sektora, uključujući sektor telekomunikacija“, zaključila je Cibulskaja.

Najčitanije