fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit 54,51 hiljada EUR

Neto dobit 54,51 hiljada EUR

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Institut “Simo Milošević” završio je prošlu godinu sa neto dobitkom od 54,51 hiljadu EUR, što je 1,6 puta više u odnosu na 2017.

Poslovni prihodi kompanije su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju decembra bili 6,3 odsto viši i iznosili su 11,2 miliona EUR.

Poslovni rashodi Instituta porasli su 8,4 odsto na 10,77 miliona EUR, od čega se najviše odnosilo na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode, 5,92 miliona EUR.

Troškovi amortizacije i rezervisanja iznosili su 781,22 hiljade EUR, a materijala 2,25 miliona EUR. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,81 milion EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju decembra je iznosila 65,28 miliona EUR i bila je 0,7 odsto manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,13 miliona EUR.

Dugoročna rezervisanja i obaveze kompanije iznosile su 1,15 miliona EUR, a kratkoročna 2,69 miliona EUR. Odložene poreske obaveze iznose 877,8 hiljada EUR.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,46 odsto akcija, dok Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Savjet je na sjednici usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima javnog tendera za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta i naložio da se započnu pregovori sa češkom kompanijom Philibert.a.s i crnogorskom Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića.

“Konzorcijum je za akcije ponudio deset miliona EUR, dok investicioni program iznosi 27,94 miliona EUR i podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unaprjeđenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra”, saopšteno je iz Vlade.

Javni poziv za prodaju objavljen je polovinom oktobra prošle godine, sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara. Tendersku dokumentaciju su otkupila tri subjekta, ali je ponudu dostavio samo češko-crnogorski konzorcijum.

Najčitanije