fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit 300 hiljada EUR

Neto dobit 300 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma je u prvom kvartalu ove godine iznosila 300 hiljada EUR, što je 200 hiljada EUR više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz te telekomunikacione kompanije je saopšteno da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila 6,4 miliona EUR, što je tri odsto više u odnosu na uporedni period.

„Usljed pada u prodaji uređaja, ICT segmentu i interkonekciji, prihodi su iznosili 18 miliona EUR, što je pet odsto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Telekom je, na kraju prvog kvartala, ostvario rast broja korisnika kod većine svojih usluga, kao i povećanje prihoda i profitabilnosti u odnosu na uporedni period.

Telekom je, kako je saopšteno, zadržao tržišno liderstvo u postpejdu i ukupnom broju korisnika mobilnog interneta, uz rast broja korisnika i tržišnog učešća u segmentima širokopojasnog interneta i televizije.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da strateške odluke i pažljivo planirane mjere koje su donosili i sprovodili u prošloj godini očigledno daju rezultate, pa se bilježi rast korisničke baze i zadovoljstva samih korisnika.

„Zahvaljujući kombinaciji dobrih odluka i ulaganja iz prethodnih godina, istraživanje koje smo sproveli pokazuje da korisnici prepoznaju mobilnu mrežu Telekoma kao najbržu u Crnoj Gori, a ujedno su i najzadovoljniji kada je u pitanju ponuda novih usluga, brzina fiksnog interneta i pokrivenost mreže“, navela je Cibulskaja.

Ona je ocijenila da je situacija u kojoj su se svi našli krajem prvog kvartala izuzetno teška za crnogorski privatni sektor, uključujući i sektor telekomunikacija, zbog čega su se morali prilagoditi novim okolnostima.

Prema njenim riječima, održavanje ravnoteže između vanrednih okolnosti i redovnog poslovanja je poseban izazov, ali prioritet ostaje pružanje visokokvalitetnih i pouzdanih usluga građanima, privatnom i javnom sektoru.

„Od početka epidemije zabilježili smo do sada najveću količinu razmijenjenih podataka preko interneta u našoj mreži, što je zahtjevalo ne samo velike napore i podršku naših stručnjaka za održavanje mreže, već i značajan i nagli rast operativnih troškova da bi se takav saobraćaj podržao“, kazala je Cibulskaja.

Ona je navela da su u kompaniji nastavili da podržavaju razmjenu mnogo većih količina podataka preko interneta, kao i minuta, bez ikakvog pada u kvalitetu tog saobraćaja.

„Do sada nezabilježeno povećanje korištenja i opterećenja mreže nije uticalo na račune naših pretplatnika, već smo preuzeli taj dodatni trošak na sebe i nijesmo ga prenijeli na korisnike“, rekla je Cibulskaja.

Iz Telekoma su saopštili da je krajem marta bila aktivna 241 hiljada postpejd SIM kartica, što je deset hiljada, odnosno pet odsto više nego na kraju prvog kvartala prošle godine.

Broj pripejd kartica je bio manji za dvije hiljade, odnosno dva odsto.

„Broj korisnika mobilnog interneta porastao je 12 hiljada, odnosno sedam odsto u odnosu na uporedni period i iznosio je 182 hiljade“, precizirali su iz Telekoma.

Kompanija je u prvom kvartalu zabilježila istovremeno rast tržišnog učešća i broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

Nastavljeno je širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi se korisnicima omogućio pristup mreži najvećeg kvaliteta.

„Optika je sada dostupna u 100 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao 21 odsto u poređenju sa početkom prošle godine i iznosio je 21,8 hiljada korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 70,5 hiljada domaćinstava, dok je bilo priključeno 30,7 hiljada korisnika“, navodi se u saopštenju.

Cibulskaja je kazala da su u kompaniji ovu godinu počeli sa strateškim ciljem da nastave sa digitalizacijom, sa posebnim fokusom na digitalnu transformaciju unutar kompanije, kako bi dodatno unaprijedili poslovno upavljanje i procese.

„Ponosni smo što smo se brzo prilagodili novonastalim okolnostima krajem marta i primjerom pokazali da smo uspješno započeli transformaciju, da je digitalizacija jedini smjer o kojem vrijedi razmišljati, kao i da smo spremni da pokrenemo i usmjerimo cijelo društvo u pravcu digitalne transformacije“, zaključila je Cibulskaja.

Najčitanije