fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit 1,16 miliona EUR

Neto dobit 1,16 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neto dobit Crnogorskog Telekoma je u prošloj godini iznosila 1,16 miliona EUR, što je 3,13 miliona manje u odnosu na 2019, saopštili su iz kompanije i dodali da je epidemija koronavirusa imala značajan negativan uticaj na finansijske rezultate.

Iz Telekoma su kazali da je posebna briga za korisnike i zaposlene, uspješno održavanje kontinuiteta u poslovanju, podrška partnerima iz javnog i privatnog sektora i brojne donatorske i humanitarne aktivnosti, obilježili prošlu godinu, koja je, u poslovnom i ekonomskom smislu, za kompaniju bila vrzo izazovna.

„U prošloj godini, uprkos brojnim izazovima u svakodnevnom poslovanju, Telekom je značajan dio svojih aktivnosti posvetio unapređenju zadovoljstva korisnika, kako bi opravdao njihovo povjerenje“, navodi se u saopštenju.

Telekom je, kako su kazali njegovi predstavnici, u prošloj godini uspio da ostane tržišni lider u ukupnom broju postpejd korisnika i u biznis i u rezidencijalnom segmentu, kao i lider u segmentu mobilnog interneta.

Istovremeno, istraživanje zadovoljstva korisnika koje se kontinuirano realizuje u cijeloj Deutsche Telekom grupi, koristeći isti set parametara i kriterijuma u svim kompanijama unutar grupe, pokazalo je da su korisnici Crnogorskog Telekoma posebno zadovoljni fiksnim uslugama, naročito brzinom interneta.

Istraživanje takođe ističe njihovo zadovoljstvo stabilnošću i brzinom mobilnog interneta, a korisnici Telekoma imaju i snažniji osjećaj da se vodi računa o njihovim potrebama.

Operativna dobit Telekoma prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je u prošloj godini 26,2 miliona EUR, što je deset odsto manje u odnosu na 2019.

Iz Telekoma su kazali da je pad prihoda od 7,1 milion EUR, odnosno 8,8 odsto, u značajnoj mjeri uslovljen slabom odnosno gotovo nepostojećom turističkom sezonom, što se ogleda u padu prihoda od veleprodaje 29 odsto u poređenju sa 2019, kao i 20 odsto nižim prihodima u pripejdu i nižim prihodima u ICT-u i segmentu fiksne telefonije.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, rekla je da je prošla godina bila neuobičajena za sve, ali da je najteži zadatak pred kompanije u Crnoj Gori postavljen u martu, početkom epidemije, kada su morali da balansiraju između održavanja stabilnog poslovanja u vanrednim okolnostima i odgovornosti prema zajednici i korisnicima sa kojima se te okolnosti dijele.

„Kako bismo im boravak u karantinu tokom prvog talasa epidemije učinili što lakšim i prijatnijim, i omogućili im da što prije organizuju posao i učenje od kuće, našim korisnicima Extra TV-a besplatno smo otključali TV sadržaj. Za korisnike Extra TV, koji nemaju fiksni internet Telekoma, omogućili smo besplatnu aktivaciju 100 gigabajta (GB) interneta. Takođe, korisnicima na optici značajno smo povećali brzinu prenosa podataka, neophodnu za rad i učenje od kuće“, objasnila je Cibulskaja.

Ona je rekla da predstavnike Telekoma pandemija nije spriječila da kupcima ponude ono što od njih očekuju u regularnim okolnostima – inovativne i visokokvalitetne proizvode i usluge.

„Rezidencijalnim korisnicima ponudili smo najinovativniji i jedinstveni koncept na našem tržištu – unaprijeđenu Magentu 1, s dodacima koji ističu njenu već prepoznatu porodičnu dimenziju – osiguranje stana, pomoć na putu, aplikaciju Safe Kids, koje aktiviraju bez dodatnih troškova“, podsjetila je Cibulskaja.

Za poslovne korisnike Telekom je razvio Cloud Call Center kao profesionalno rješenje Call centra za mala i srednja preduzeća, zatim Cumulus aplikaciju za digitalno računovodstvo i Folder X – za upravljanje digitalnim dokumentima i arhivom“, dodala je Cibulskaja.

Cibulskaja je rekla da su u Telekomu iskoristili prošlu godinu da razviju i predstave moderno kompletno rješenje za elektronsku fiskalizaciju, koje se može prilagoditi svakom biznisu.

Krajem prošle godine bilo je aktivno 246 hiljada postpejd SIM kartica Telekoma, što je pet hiljada, odnosno dva odsto više nego na kraju 2019.

Broj korisnika mobilnog interneta porastao je 19 hiljada, odnsno deset odsto, uprkos izostanku uobičajenog pozitivnog učinka turističke sezone i iznosio je 203 hiljade.

Iz kompanije su saopštili i da je nastavljeno širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta.

„Optika je sada dostupna u 107 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao 18 odsto u poređenju sa 2019. godinom i iznosio je 24 hiljade korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 71 hiljade domaćinstava, dok je bilo priključeno 33 hiljade korisnika“, precizira se u saopštenju.

Posljedice pandemije nije osjetio samo poslovni sektor već i cijelo društvo, pa je uprkos negativnom uticaju na poslovanje bilo posebno važno pokazati da društvo i zajednica uvijek moraju biti na prvom mjestu, zbog čega su, kako navode iz kompanije, podržali i organizovali brojne društveno odgovorne i donatorske aktivnosti.

Telekom je na taj način i u vanrednim okolnostima nastavio podsticati razvoj informatičkog društva i zajednice kroz saradnju s nevladinim organizacijama, javnim i poslovnim partnerima.

„Prve inicijative koje smo podržali bile su u oblasti obrazovanja, koje je doživjelo značajnu transformaciju. Kako je dobra povezanost nama krajnji cilj, a našim korisnicima preduslov za svakodnevni život, kroz partnerstvo s njemačkim i crnogorskim nevladinim organizacijama donirali smo oko 200 pametnih uređaja s besplatnim internetom socijalno ugroženoj djeci širom Crne Gore, kako bismo ih uključili u projekat učenja na daljinu“, saopštila je Cibulskaja.

U saradnji sa Kliničkim centrom (KCCG) Telekom je pokrenuo besplatnu liniju za psihološku podršku građanima tokom karantina.

Kroz dvije direktne donacije od preko 40 hiljada EUR podržali su borbu protiv širenja epidemije, a novac su prikupili kompanija, zaposleni, sindikat i uprava.

„U prošloj godini smo imali još dvije značajne donacije – sa korisnicima smo prikupili deset hiljada EUR za savremenu hiruršku opremu za Institut za bolesti djece KCCG-a, a 12 hiljada EUR smo sa kompanijom Mastercard donirali Crvenom krstu Crne Gore za program Briga o starijima – kao pomoć onima kojima je to bilo najpotrebnije da bi prebrodili tu tešku godinu“, dodala je Cibulskaja.

Kroz nabavku zaštitne opreme za zaposlene početkom prošle godine, Telekom je, kako je navela, pomagao i druge kompanije iz tog sektora, kao i neke državne institucije, u trenutku kada je na tržištu vladala nestašica te opreme.

„Uz to, tokom prvog talasa epidemije, značajno smo izašli u susret potrebama javnog sektora i privrede, povećavajući im kapacitete za pristup internetu, što je bio preduslov da organizuju rad u novim okolnostima“, zaključila je Cibulskaja.

Najčitanije