fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNesklonost ka riziku spustila cijene nafte ispod 104 USD

Nesklonost ka riziku spustila cijene nafte ispod 104 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu ispod 104 USD, jer su trgovci zazirali od rizika u okruženju pojačanih napetosti oko Ukrajine, rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za kinesku potražnju zbog ponovnog širenja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna pala 1,34 USD na 103,65 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,5 USD nižoj cijeni, od 100,2 USD.

Trgovci su se fokusirali na eskalaciju napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Ruski Gazprom obustavio je u srijedu isporuke Bugarskoj i Poljskoj, budući da nijesu prihvatile izmijenjene odredbe u plaćanju gasa.

Šefica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen, rekla je da Rusija fosilnim gorivima ucjenjuje Evropsku uniju (EU), poručivši da se doba ruskih fosilnih goriva u Evropi bliži kraju.

Njemačka se do sada energentima snabdijevala u Rusiji, a sada je ubrzala planove koji bi trebalo da joj osiguraju nezavisnost od ruskog gasa i nafte, rizikujući slabiji ekonomski rast.

Barijeru cijenama pravili su jači dolar, koji je dostigao najvišu vrijednost u pet godina, što poskupljuje kupovinu nafte za kupce s drugim valutama, kao i rast zaliha sirove nafte u SAD-u, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API).

“Rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici i solidan izvoz ruske sirove nafte ograničavaju rast cijena”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Kako je rekao, okruženje odvraća ulagače od rizika, uz jači dolar i ograničenja mobilnosti u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu.

Kineska cetralna banka saopštila je da će pojačati podršku privredi u periodu pooštrenih mjera suzbijanja novog talasa koronavirusa u Pekingu, kako bi se izbjeglo zaključavanje nalik onome u Šangaju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da Aziji prijeti stagflacija. Ohrabruje ipak oporavak potražnje za domaćim letovima u Kini, prema kompaniji za podatke o putovanjima OAG.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak porasla 1,01 USD, na 102,94 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije