fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeradni dan će izazvati otpuštanje 20 odsto radne snage

Neradni dan će izazvati otpuštanje 20 odsto radne snage

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nedjelja kao neradni dan u šoping molu Delta City izazvaće gubitak od minimum milion EUR u prometima na mjesečnom nivou zakupaca, što će izazvati otpuštanje 20 odsto radne snage, saopšteno je iz tog tržnog centra.

„Subota i nedjelja su dva najvažnija dana za modnu i sportsku maloprodaju, a brojke govore da vikendom prvi crnogorski šoping mol posjeti od 18 hiljada do 24 hiljade ljudi“, navodi se u saopštenju.

Procjena na nivou industrije je da nedjelja kao neradni dan u ovom slučaju izaziva gubitak od minimum milion EUR u prometima na mjesečnom nivou zakupaca.

„Finansijski gubitak zakupaca za sobom povlači umanjenje plata radnika i otpuštanje radne snage. Procjena je da će oko 20 odsto radne snage na nivou centra ostati bez posla“, rekli su iz Delta City-ja povodom odbijanja zahtjeva da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom.

Iz tog tržnog centra su naveli da se za konačan ishod takva odluka odražava i na obaveze koje svi njihovi partneri, ali i oni kao šoping mol, imaju prema državi – plaćanje manjeg poreza na dobit, i manje prihode na osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Šoping mol kao destinacija i mjesto za organizaciju događaja, sugrađanima je najatraktivniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade. Značajno je napomenuti da vikendom u Podgoricu dolaze brojni gosti i kupci iz drugih gradova Crne Gore, ali i susjednih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Domino efekat neradne nedjelje bi, kako smatraju, mogao da se odrazi na izlazak velikih internacionalnih modnih brendova iz Crne Gore.

„Slično iskustvo smo imali s renomiranim britanskim maloprodajnim lancem Marks&Spencer kada se ova kompanija povukla s tržišta Crne Gore, upravo zbog neispunjavanja zacrtanih finansijskih planova“, dodaje se u saopštenju.

Šoping mol, kako su rekli, nije samo tržni centar, već objekat u službi turističke ponude imajući u vidu da predstavlja svojevrsnu destinaciju, koja osim kupovine nudi i zabavne sadržaje poput dječje igraonice i bioskopa, a u danima vikenda se uglavnom organizuju najraznovrsnije manifestacije od kojih mnoge imaju turistički karakter, a daju mogućnost promocije i malih biznisa, kao što su Sajam antikviteta, rukotvorina i mnogi drugi.

„Bez sumnje, šoping mol Delta City će kao i do sada poštovati sve zakone države Crne Gore. Ipak, smatramo da crnogorsko društvo ima najviše štete od predložene promjene zakona, a na to ukazuju i primjeri iz regiona i svijeta“, rekli su iz Delta City-ja.

Oni su podsjetili da u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, čak i Sloveniji molovi rade nedeljom. Isti je slučaj i sa Turskom, Rumunijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Danskom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Finskom, Danskom i Švedskom.

„Kakve efekte je imao Zakon o neradnoj nedjelji u Mađarskoj, najbolje se ogleda u činjenici da je ovaj zakon suspendovan nakon nekoliko mjeseci primjene“, kazali su iz šoping mola.

Zakon je stupio na snagu u novembru 2014, uprkos ispitivanjima javnog mjenja koje je pokazalo da 64 odsto stanovništva želi da prodavnice, posebno šoping molovi budu otvoreni nedjeljom i uprkos studiji iz 2011. godine, koja je predviđala gubitak od preko deset hiljada radnih mjesta što je gubitak od oko 27 biliona forinti ili oko 85 miliona EUR u taksama i socijalnim davanjima.

“Naplata PDV-a bi opala za 7,6 biliona forinti ili oko 23 miliona EUR, što dovodi do konačne cifre od 49 biliona forinti ili oko 91 milion EUR, godišnje koliki bi bio ukupan gubitak države”, dodaje se u saopštenju.

Nakon svega nekoliko mjeseci, tačnije u martu 2015. godine Zakon je suspendovan i nakon toga su šoping molovi dodati listi kojom se izuzimaju iz njegove primjene.

„Osim šoping mola, u ovoj zemlji izuzete su apoteke, benzinske pumpe, javni marketi, sajmovi i pijace, hoteli i restorani i objekti koji pružaju bilo koju vrstu turistučke usluge, kao i kulturne ustanove“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...