fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodno nastaviti subvencije za isplate zarada

Neophodno nastaviti subvencije za isplate zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Subvencije za isplate zarada neophodno je nastaviti kako bi se, koliko je moguće, umanjio pad zaposlenosti u narednom periodu, ocijenili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a je saopšteno da je potrebno proširiti kriterijume za socijalnu pomoć sa ciljem da se obuhvate svi ugroženi, kao i da se omogući da svi nezaposleni dobiju jednokratnu pomoć, a ne samo određene kategorije.

„Crnogorski privrednici kao ozebli sunce već mjesecima čekaju treći paket mjera ekonomske pomoći koji je obećala Vlada. I premijer Vlade, Duško Marković je na posljednjem premijerskom satu obećao da će uskoro uslijediti ova pomoć našim privrednicima, ali koliko se mogu osloniti na obećanja izvršne vlasti poznato je svim građanima Crne Gore“, naveli su iz SNP-a.

Za to vrijeme, kako su kazali, Međunarodna organizacija rada (MOR) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštile su da je, usljed uticaja pandemije koronavirusa na crnogorsku ekonomiju, neposredno ugroženo 36 hiljada radnih mjesta, kao i da se očekuje povećanje broja socijalno ugroženih građana.

„Dok ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, slavodobitno izjavljuje da Vlada ne prepoznaje potrebu privrednika za produženjem subvencija na zarade, istraživanje MOR i EBRD pokazuje da čak 80 odsto crnogorskih poslodavaca nije zadovoljno Vladinim dosadašnjim mjerama pomoći“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da se čini da Vladini funkioneri ne komuniciraju sa predstavnicima privatnog sektora i da ne znaju kakve su njihove potrebe, ili da to ne žele da znaju.

Oni su dodali da je turistička sezona gotovo otpisana, a novi talas koronavirusa odvratio je od dolaska u zemlju i ono malo turista koji su to namjeravali.

„Navikli smo od predstavnika vlasti da zabijaju glavu u pijesak i pred najmanjom teškoćom ili problemom, ali moramo im ukazati na činjenicu da se situacija neće popraviti sama od sebe i da je krajnji trenutak da preuzmu odgovornost za katastrofalno ekonomsko stanje u Crnoj Gori, koje je bilo jasno i vidljivo i prije izbijanja pandemije koronavirusa“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su naveli da Crna Gora više nema vremena za čekanje i da mora preduzeti odlučne korake kako bi pomogla svojim građanima.

„U suprotnom, očekuju nas nesagledive posljedice koje crnogorska ekonomija neće moći da preživi“, zaključili su iz SNP-a.

Najčitanije